open-navfaktor-logo
search
Brinu o ugroženima
Socijalni radnici iz Sarajeva traže da budu prioritet prilikom vakcinisanja
Asocijacija socijalnih radnika Kantona Sarajevo smatra da uposlenici u ustanovama socijalne zaštite, nakon zdravstvenih radnika koji su najizloženiji i najviše brinu za oporavak oboljelih, trebaju imati prioritet prilikom vakcinisanja protiv COVID-19 jer se brinu o socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva.
07.04.2021. u 11:26
get url
text

- Kontaktirali smo nadležne institucije da uzmu u obzir navedene činjenice i omoguće prioritetno vakcinisanje uposlenim u svim ustanovama socijalne zaštite, ne samo ustanovama za smještaj osoba treće životne dobi jer su svi uposlenici koji rade s korisnicima socijalne zaštite izloženi riziku od zaraze - naglašeno je.

Kako navode u saopćenju za javnost, od početka pandemije COVID-19 sve ustanove socijalne zaštite radile su i pružale usluge korisnicima koji su se obratili za pomoć.

- Nijednog trenutka ustanove socijalne zaštite nisu prestajale raditi, iako su uposlenici bili izloženi zarazi. Istovremeno, niko nije istakao trud i rad uposlenih u ustanovama socijalne zaštite tokom godinu dana rada u otežanim okolnostima. Činjenica je da pandemija još traje, a socijalni i drugi stručni radnici nastavljaju rad u otežanim okolnostima i izloženi su povećanom riziku od zaraze - ističe se.

Asocijacija socijalnih radnika Kantona Sarajevo je strukovno udruženje koje okuplja više od stotinu socijalnih radnika iz vladinog i nevladinog sektora, predstavnika akademske zajednice iz oblasti socijalnog rada i studenata sa Odsjeka za socijalni rad.

Njihova misija je promovirati socijalni rad kao profesiju i raditi na unapređenju statusa socijalnih radnika i uvjeta u kojima rade te općenito socijalnih usluga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.