Na sjednici koja je počela jučer u 11 sati, od ukupno 120 zastupnika u makedonskom parlamentu, nije bio prisutan 61 zastupnik, pa je predsjednik Sobranja Talat Xhaferi napravio pauzu do postizanja kvoruma, ali je tu pauzu tokom dana u nekoliko navrata produžavao.

Opozicija predvođena VMRO-DPMNE-om je prije podnošenja inicijative tvrdila kako je osigurala 61 potpis zastupnika za izglasavanje nepovjerenja Vladi. Međutim, jedan od zastupnika Kastriot Rexhepi tokom dana je na društvenim mrežama objavio da neće glasati za rušenje Vlade i nije se pojavio na sjednici.

Opozicija je optužila Vladu za "otmicu" zastupnika, a Pokret Besa, stranka kojoj Rexhepi pripada, prijavio je slučaj policiji, navodeći kako ne znaju gdje je zastupnik. Kasnije tokom dana, Rexhepi je u novom videoobraćanju na društvenim mrežama ponovio da neće glasati za rušenje Vlade, ali nije kazao gdje se nalazi.

Opozicija je potom napustila salu za sjednice, optuživši Vladu da koristi "kriminalne metode kako bi pokušala ostati na vlasti" i dodavši da će tražiti prijevremene parlamentarne izbore.

U međuvremenu, članovi parlamentarne većine optužili su opoziciju da "prijeti zastupniku Rexhepiju", izrazivši uvjerenje da će se parlamentarna većina povećati u budućnosti.

Predsjednik Skupštine je zaključio sjednicu oko ponoći, kada je i istekao rok za njeno održavanje.