open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
SNSD protiv, tvrde da je to populizam: Hoće li biti smanjena stopa PDV-a?
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je zastupničku inicijativu Mire Pekić i Branislava Borenovića kojom Zastupnički dom obavezuje Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana pripremi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), kojim bi se smanjila stopa poreza na dodatu vrijednost na sve pružene usluge u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju sa 17 na pet posto.
09.12.2020. u 16:57
get url
text
Parlament BiH
Parlament BiH

Navedena stopa PDV-a od pet posto u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju primjenjivala bi se, kako se navodi u inicijativi, do 31. decembra 2022. godine.

Borenović je, obrazlažući svoju inicijativu, kazao da se ona bavi aktuelnim i realnim stanjem.

- Mislim i očekujem da ćemo danas dati podršku ovoj vrlo korisnoj ekonomskoj mjeri, koja je konkretna, jasna i nedvosmislena, te koja može dati nekoliko važnih odgovora kako da ljudi koji rade u ovom sektoru mogu sve ovo da prevaziđu – izjavio je Borenović.

Kada je u pitanju akumuliranje sredstava u budžet, Borenović je izjavio da bi ovim sektorima ostalo oko 50 miliona KM više nego do sada, dok bi raznim nivoima vlasti bili uplaćeno manje od jedan posto ukupnih prikupljenih sredstava.

- Procjena je također, u razgovoru koje smo imali, je da bi ovo značajno utjecalo na sivu ekonomiju koja je još uvijek prisutna u ugostiteljstvu. Ovo bi bila direktna, velika i jaka korist svima koji rade u ovim oblastima – kazao je Borenović.

Zastupnica SNSD-a Snježana Novaković-Bursać je ocijenila da inicijativa zvuči primamljivo, ali da je Klub SNSD-a neće podržati. Kazala je da se ti sektori trebaju pomoći direktno iz budžeta, što, tvrdi ona, radi Vlada RS-a ukoliko određeni privredni subjekt dokaže da ima smanjenje prometa.

- Da ova njihova mjera je prilično nelogična, govori da, ako bi išli na smanjenje PDV-a, tamo onaj ko nema prometa ne bi imao ni smanjenja. To nije pomoć već prividna mjera koja vama treba da se izrazite u javnosti i pokažete svoju brigu, u kojoj uopće ne vidim logiku – izjavila je Novaković-Bursać.

Ova inicijativa, ocijenila je, nije ni pravedna, te je ocijenila da raspakivanje sistema PDV-a opasno jer, smatra ona, otvara put za narušavanje drugih sektora, poput zdravstvenog.

- Ja ne vidim nikakvu logiku takvog pristupa, ali itekako se zalažem da ostvarimo prostor kako bi privfredne grane koje su zaista stopirale aktivnosti budu direktno podržane – izjavila je SNSD-ova zastupnica.

Zastupnica PDP-a Mira Pekić je kazala da se sistem PDV-a trebao raspakovati davno, na način da se, primjera radi, uvede diferencirana stopa PDV-a. Borenović je kazao da se pokušava tražiti izgovor za glasanje protiv.

- Ja sam lično prije nekoliko dana, sin mi išao u Beograd, razgovarao sa ljudima koji vode na liniji Banja Luka – Beograd, konstantno imaju manjak putnika – izjavio je Borenović.

Ova mjera, dodao je, nije pala s neba, već je primjenjivana u brojnim evropskim državama.

- Nemojte tražiti izgovor tamo gdje ga nema. Ja znam da vi morate opravdati svoj glas protiv – poručio je Borenović.

Novaković-Bursać je, replicirajući kolegama iz PDP-a, kazala da ne smatra da ne treba pomoći, ali da se to treba raditi sa odgovarajućeg nivoa vlasti.

- Ako uđemo sa ovom privrednom granom, ne vidim nikakav argument zašto ne bi oslobodili i zdravstvo. Onda ćemo doći u situaciju da ko zna kako će izgledati finansijska stabilnost – izjavila je Novaković-Bursać, ocijenivši inicijativu kao „populističku“.

Na njen istup je reagirao Borenović, koji je kazao da će Vlada RS-a pomoći onima koji su bliski vladajućoj stranci u tom entitetu. Predložio je SNSD-u da ponude prijedlog kojem dijelu zdravstvenog sektora se treba pomoći na sličan način.

Zastupnik Demokratske fronte Zlatan Begić je najavio da će Klub Demokratske fronte podržati prijedlog, te je kazao da oko njega ne bi trebalo biti političkih podjela i sporenja.

- Mi u ovom momentu smatramo da je ovo možda i jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda današnje sjednice – ocijenio je Begić.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović je također najavio podršku ovom prijedlogu, te je podsjetio da je njegova stranka u nekoliko navrata predlagala diferenciranu stopu PDV-a.

- Ovaj prijedlog zaslužuje podršku, ne zato što je savršen i što su ovo jedine ugrožene oblasti, nego zato da se konačno otvori priča o izmjeni Zakona o PDV-u – izjavio je Magazinović.

VEZANI TEKST - Šta o inicijativi za smanjenje stope PDV-a kažu hotelijeri, državni zastupnici, ekonomisti...

Zastupnik Damir Arnaut je najavio podršku Kluba Naše stranke i Nezavisnog bloka ovoj inicijativi, te je kazao da se radi o inicijativi koja ne ograničava Vijeće ministara da djeluje i u drugim pravcima, ako smatra da je to potrebno.

- Potpuno druga priča je sposobnost Vijeća ministara da to radi – izjavio je Arnaut.

Da je Vijeće ministara BiH kvalitetno, dodao je, Zastupnički dom bi već imao prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, koje podrazumijevaju uvođenje diferencirane stope PDV-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.