open-navfaktor-logo
search
Sve će ići na sud
Smjena Uprave Tuzlanskog aerodroma: Politika ugrožava dolazak niskobudžetne kompanije
Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Bešić danas je iznio razloge zbog kojih je Vlada Tuzlanskog kantona (TK) smijenila kompletnu upravu Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT). S druge strane, direktor Esed Mujačić ponudio je odgovore na ministrove optužbe i najavio tužbu jer se, kako je rekao, radi o klasičnoj političkoj smjeni.
05.07.2021. u 15:22
get url
text
Međunarodni aerodrom Tuzla
Međunarodni aerodrom Tuzla

- Razlog za pokretanje razrješenja trenutne uprave je neprihvatanje izvještaja o radu za 2020. godinu, a čemu je osnovni uzrok negativno poslovanje Aerodroma tokom prošle godine u iznosu oko 700 hiljada maraka - rekao je ministar Bešić.

Razlozi za smjenu

On je istakao da je otežavajuća okolnost činjenica da su Vlada FBiH i Vlada TK na ime subvencija u 2020. godini odobrile više od tri miliona KM Aerodromu, bez kojih sredstava bi ovaj negativan rezultat bio skoro 3 miliona KM, što je jedna trećina ukupnih godišnjih prihoda Aerodroma, koji iznose 8,6 miliona KM.

VEZANI TEKST-Vlada TK: Ponovno smijenjen direktor čiju su smjenu građani već platili 100.000 KM

- Tokom ove godine, bez obzira na negativno poslovanje, i bez obzira na teško stanje direktor Mujačić je izvršio korekciju koeficijenata, odnosno povećao plaće za oko 80 posto uposlenika. Ovim je povećao troškove plaća za oko 200.000 KM ili skoro 10 posto na godišnjem nivou. Zaključio je i predugovor godišnje vrijednosti od više od pola miliona KM bez saglasnosti i znanja Nadzornog odbora, resornog ministarstva i Vlade - kazao je Bešić.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Hamza Bešić

Ministar se dotakao i ugovora s Ryanairom, najvećom niskobudžetnom aviokompanijom u Evropi, s kojom je Uprava aerodroma postigla dogovor, ali ugovor još nije potpisan jer nema saglasnosti Nadzornog odbora.

- Mi podržavamo svaku novu aviokompaniju koja će doći na MAT. Međutim, način pregovaranja i uvjeti u ovom trenutku nisu prihvatljivi Ministarstvu. Tražimo da se pregovori nastave, da i nas uključe, kako bismo dobili ugovor koji će u potpunosti zaštititi finansijski interes aerodroma - rekao je Bešić.

Odgovor na optužbe

Direktor MAT-a Esed Mujačić potvrdio je da je akumulirani gubitak ovog javnog preduzeća na kraju 2020. godine iznosio 704 hiljade KM.

- Od toga 405 hiljada KM su sporna potraživanja iz 2018. i 2019. godine. Naš stvarni gubitak iznosi nešto više od 290 hiljada KM. Tačno je da je došlo do povećanja plaća u posljednja dva mjeseca jer je to bio jedini način da radnici izdrže. Drugi razlog za povećanje je to što smo imali situaciju da za isti posao nisu bile iste plaće. Povećanje plaće je od 10 do 12 i kroz to smo iznivelisali primanja svih - pojašnjava Mujačić.

Naglasio je i da je MAT 2019. godine imao 197 zaposlenih, a da ih je sada 157, pa pojedini radnici moraju obavljati i po tri posla.

- Prosječna plaća na aerodromu iznosila je 791 KM, a sada iznosi 858 KM, što je opet manje od prosjeka u Federaciji BiH. Kada je u pitanju zapošljavanje, slao sam niz zahtjeva da dobijem saglasnost, ali je nisam dobio. Do 30. juna nikoga nisam zaposlio bez saglasnosti, a u posljednjih nekoliko dana zaposlio sam 4-5 radnika sa iskustvom da bi održali nivo sigurnosti aerodroma - rekao je Mujačić.

Direktor MAT-a Esed Mujačić

O ugovoru sa Ryanairom Mujačić kaže da će sve propasti ukoliko se nastavi s odugovlačanjem.

- Ryanair nas čeka već dva mjeseca, oni su objavili otvaranje linija i letove. Početni elementi ugovora su bili nepovoljniji od onoga što smo dobili na kraju. Pregovaramo od aprila 2020. godine i pokušali smo izvući maksimum. Svaka aviokompanija različito pregovara i niti jedan nije isti. Mi smo jedini aerodrom u regiji koji ima samo jednog operatera (Wizz Air, op. a.) i to je rizik za poslovanje, zbog čega dobijamo mišljenje s rezervom prilikom eksterne revizije. Ukoliko se sve oduži, bojim se da će odustati - zaključio je Mujačić.

Nadzorni odbor MAT-a za danas popodne zakazao je sjednicu, na dnevnom redu je smjena diretora i još dva člana uprave, po ranije dobijenoj saglasnosti Vlade TK.

Esed Mujačić još prošle sedmice najavio je da će podnijeti tužbu ukoliko bude smijenjen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.