open-navfaktor-logo
search
Brojni propusti
Slučaj "Dobrovoljačka": Pravni tim Ganića podiže krivične prijave protiv Kajganića, Salihovića i Tadić
Pravni tim nekadašnjeg člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Ejupa Ganića, jednog od optuženih u slučaju Dobrovoljačka, najavio je podnošenje krivičnih prijava protiv aktuelnog v.d. glavnog tužioca BiH Milanka Kajganića, ali i dvoje njegovih prethodnika.
16.06.2022. u 18:13
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Pročitajte kompletnu optužnicu Tužilaštva BiH u slučaju "Dobrovoljačka"

- Prvobitni plan bio je da danas podnesemo krivičnu prijavu protiv vršitelja dužnosti glavnog tužioca Kajganića.

Međutim, pravni tim profesora Ganića koji radi na njegovoj odbrani donio je odluku da zbog niza vrlo čvrstih dokaza i argumenata proširimo ovu krivičnu prijavu i protiv njegovih prethodnika, dakle pored prijave protiv Kajganića bit će podnijeta krivična prijava i protiv njegovih prethodnika koji su smijenjeni sa te pozicije, prvo protiv nekadašnjeg glavnog tužioca Gorana Salihovića i njegove nasljednice Gordane Tadić - kazao je za N1 Senad Pećanin, advokat Ganića.

Pećanin je naglasio kako je na jedan potpuno nezakonit način vođenja istraga koja je trajala i decenijama.

- Da budem vrlo jasan, nema niti jedan dokaz da su osobe koje su obuhvaćene optužnicom počinile krivična nijedno krivično djelo koje im se stavlja na teret. Ovdje se radi o tome da je Haški tribunal vodio istragu o ovom slučaju, zaključkom glavne tužiteljice Carle del Ponte obaviještena je javnosti i osumnjičeni da nema dokaza o njihovoj odgovornosti o dešavanjima u Dobrovoljačkoj. Profesor Ganić je bio uhapšen u Londonu na zahtjev Srbije, nakon toga je sud u Lonodonu ismijao taj zahtjev Srbije - podsjetio je Pećanin.

VEZANI TEKST - Optužnice za Dobrovoljačku: Ono što Beograd nije uspio u Hagu, Londonu i Beču, uspio je u Sarajevu

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je krajem maja ove godine podiglo optužnicu u predmetu "Dobrovoljačka" protiv 10 osoba. To su: Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

-  Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina - saopćili su tada iz Tužilaštva BiH.

VEZANI TEKST - Kukanjac: Oni izmišljaju, u Dobrovoljačkoj je poginulo šest ljudi iz JNA

U okršaju branilaca Sarajeva i pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj, prema podacima Tužilaštva BiH, smrtno je stradalo sedam, a ranjeno 14 osoba. Uprkos tome, vlasti iz bh. entiteta Republika Srpska svih godina ostale su ustrajne u tvrdnjama da su u Dobrovoljačkoj ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.