open-navfaktor-logo
search
Više azilanata
Slovenija bilježi porast migranata
Slovenija je u četiri mjeseca ove godine Hrvatskoj temeljem readmisije vratila 1.827 ilegalnih migranata, a na službenim graničnim prijelazima odbila dozvolu za ulazak ukupno 1.550 ljudi, državljana trećih država izvan EU-a, većinom na graničnim prijelazima s Hrvatskom
21.05.2019. u 22:05
get url
text

U Sloveniji je 2019. primjetan velik porast ilegalnih prelazaka granice u odnosu na lani te je u prva četiri mjeseca bilo 3.043 takvih slučajeva, a u istom razdoblju lani 1.305, a promijenila se i struktura ilegalnih migranata, objavila je policija u utorak. 

Struktura se promijenila prema državljanstvu te je posebno porastao udio ilegalnih migranata iz Alžira, Pakistana i Maroka, navodi policija.

Od privedenih migranata do kraja aprila, namjeru da u Sloveniji zatraži azil iskazalo je njih 1.262, što je povećanje za 25 posto u odnosu na lani, a među njima je najviše Alžiraca, navodi se.

Policija zaključuje da veliki broj onih koji izraze takvu želju nakon što su otkriveni nastavlja put prema evropskim državama koje smatraju svojom konačnom destinacijom, ne čekajući rješenje o svojoj aplikaciji za azil, prenijela je Slovenačka novinska agencija STA.

Slovenija je u četiri mjeseca ove godine Hrvatskoj temeljem readmisije vratila 1.827 ilegalnih migranata, a na službenim graničnim prijelazima odbila dozvolu za ulazak ukupno 1.550 ljudi, državljana trećih država izvan EU-a, većinom na graničnim prijelazima s Hrvatskom. 

Kako se dodaje, većinom  se radilo o nositeljima putnih isprava država iz balkanskih država koji nisu ispunjavali uvjete za ulazak u Schengenski prostor.

Slovenačka policija ovih je dana odbila tvrdnje nekih nevladinih organizacija da protuzakonito izvodi 'push-back' (povrat) migranata i izbjeglica u Hrvatsku, u saradnji s hrvatskom policijom, te im ne omogućuje da izraze želju za dobivanjem azila u Sloveniji. Slovenačka policija tvrdi da postupa po zakonu i odbacila je navode nevladinih udruženja da maltretira ilegalne migrante.

Premijer Marjan Šarec u utorak je u parlamentu desnicu optužio da pred nedjeljne izbore za Evropski parlament to pitanje namjerno zaoštrava jer su migracije središnji dio njihove predizborne agende.

Situacija s migrantima nije tako dramatična da bi zahtijevala dodatne mjere policije i vojske ili produžavanje postojeće ograde na dijelu granice, rekao je Šarec.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.