open-navfaktor-logo
search
Konačna odluka
Skupština Posavskog kantona izmijenila Ustav, uveden bosanski jezik, Srbi postali konstitutivni
Skupština Posavskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici usvojila je jednoglasno amandmane na kantonalni Ustav, od kojih se većina odnosi na tehnička pitanja, ali usvojeni su i amandmani koji se odnose na konstitutivnost, službene jezike i pisma na području tog kantona.
16.12.2021. u 12:18
get url
text
Sjednica Skupštine Posavskog kantona
Sjednica Skupštine Posavskog kantona

Radi se o najvažnijim i najobuhvatnijim izmjenama Ustava Kantona. Od osnivanja Posavskog kantona u aprilu 1996. godine i nekih manjih izmjena 1998. i 2000. godine, sada će biti napravljene značajne izmjene.

Kako je za Fenu kazao zamjenik premijera Posavskog kantona Anes Osmanović, napokon su se desile prave i suštinske promjene Ustava Posavskog kantona, prvenstveno zahvaljujući presudama Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Bosanski jezik uskoro u Ustavu Posavskog kantona

Apelaciju Ustavnom sudu podnio je federalni premijer Fadil Novalić 2017. godine tražeći da se u tri kantona u kojem je većinski hrvatski narod osigura konstitutivnost Srba, jednakopravna upotreba latinice i ćirilice i prizna naziv bosanski jezik.

Osmanović je kazao da je Posavski kanton ovim iskazao opredijeljenost da u turbulentnom vremenu skupi mudrosti i snage da podrži izmjene Ustava kako bi se ravnopravnost svih naroda i jezika utemeljila Ustavom.

- Više od dvadeset godina traje kontinuirana pravna borba gotovo svih zastupnika koji su prolazili tokom godina kroz Skupštinu Posavskog kantona. Raduje me činjenica da su ove promjene usvojene jednoglasno - podvukao je Osmanović.

Zahvalio je i premijeru Fadilu Novaliću koji je 2017. godine apelacijom Ustavnom sudu Federacije BiH ishodio presudu čijom su implementacijom na današnjoj sjednici narodi i jezici postali ravnopravni u Ustavu Posavskog kantona.

Ministar pravosuđa Posavskog kantona Pero Radić potvrdio je Feni da je danas jednoglasno usvojen 21 amandman i da se radi o sveukupnim i sveobuhvatnim izmjenama Ustava.

- Pored usklađivanja odredbi Ustava s Izbornim zakonom, Zakonom o imunitetu, Zakonom o visokom sudskom i tužilačkom vijeću te Zakonom o sudovima, ispunjene su i sve obaveze iz presude Ustavnog suda iz 2018. godine - dodao je Radić.

Te izmjene odnose se na usklađivanje u odnosu na konstitutivnost, službene jezike i pisma na području Posavskog kantona, a ministar kaže da će dorađen Ustav stupiti na snagu u ponoć.

- Odredbe Ustava Posavskog kantona usklađene su s Ustavom FBiH, a u pitanju su izmjene koje garantiraju najviši nivo međunarodno priznatih ljudskih prava i temeljnih sloboda, jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i ostalih na jednakim principima i standardima - podvukao je Radić.

VEZANI TEKST - Ne žuri im se: Konstitutivnost Srba i bosanski jezik u Posavskom kantonu i ZHK "na godišnjem odmoru"

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine, odlučujući o zahtjevu Novalića i za utvrđivanje ustavnosti Ustava Hercegovačko-neretvanskog kantona, Ustava Zapadnohercegovačkog kantona i Ustava Posavskog kantona 2018. godine, utvrdio je neustavnost određenih odredbi kantonalnih ustava.

Tada je naloženo skupštinama tri kantona da odmah, a najkasnije u roku od šest mjeseci od dana objave presude, donesu amandmane na ustave u skladu sa amandmanima na Ustav Federacije BiH, do kada će se neposredno primjenjivati odredbe Ustava FBiH.

Premijer Novalić je apelacijom tražio ocjenu ustavnosti za pojedine odredbe kantonalnih ustava jer je u pitanju nepriznavanje ustavnopravne konstitutivnosti srpskog naroda, ravnopravnosti srpskog jezika, ravnopravnosti ćiriličnog pisma i nepriznavanje naziva "bosanski jezik" što nije u skladu sa Ustavom FBiH.

Naveo je da u tim kantonalnim ustavima Srbi nisu konstitutivni narod, srpski jezik i ćirilično pismo nisu priznati kao službeni jezik i službeno pismo, a naziv "bosanski jezik" nije priznat kao službeni naziv jezika.

Predložio je da Ustavni sud usvoji zahtjev i donese presudu kojom će utvrditi neustavnost osporenih odredbi te naloži kantonalnim skupštinama da izvrše amandmanske izmjene i dopune svojih ustava u skladu s presudom, a Ustavni sud uvažio je apelaciju premijera Novalića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.