open-navfaktor-logo
search
Brojna pitanja
Skupština KS razmatra Izvještaj KCUS-a za 2018.
Na pitanja zastupnika odgovarali su ljekar Edo Hasanbegović, direktor Discipline za zdravlje djeteta KCUS i Elzana Salman, rukovodilac sektora za računovodstvo KCUS-a
24.06.2019. u 12:18
get url
text

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatraju Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za 2018. godinu.

U zaključnim razmatranjima Ministarstva zdravstva KS koji potpisuje ministrica Amela Sofić navedeno je da je u periodu od janura do decembra 2018. godine u KCUS-u liječeno 47.391 hospitaliziranih bolesnika, što je tri posto više u odnosu na 2017. godinu godinu.

- Tendencija KCUS-a je smanjenje prosječne dužine liječenja, smanjenja posteljnog fonda u skladu sa Master planom i bolja fluktuacija pacijenata. Na dan 31.12.2018. godine u KCUS-u je bilo ukupno 3.357 uposlenika, što je smanjenje za osam uposlenika u odnosu na prethodnu godinu. Broj zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika je 2.342, a broj administrativnih, tehničkih i ostalih radnika na klinikama i institutima i nemedicinskim službama je 1.015, 14 izvršilaca manje nego u 2017.godini. U 2018. godini KCUS je ostvario pozitivan finansijski rezultat poslovanja, dobit, u iznosu od iznosu od 10.026.980 KM, odnosno neto dobit nakon oporezivanja 9.960.150 KM, koja je po Odluci Upravnog odbora ostavljena kao neraspoređena dobit do konačne odluke osnivača. Troškovi amortizacije u 2018. godine iznose 22.298.960 KM, te se preporučuje KCUS da sredstva amortizacije namjenski troši za finansiranje kapitalnih ulaganja, u cilju stvaranja uslova za razvoj tercijarne zdravstvene zaštite – navela je ministrica Sofić.

Zastupnici su imali dosta pitanja za predstavnike Kliničkog centra, između ostalog zanimalo ih je koliko je uposlenika napustilo KCUS, kako su se tretirali oboljeli od morbila, koliko je izvršeno transplantacija bubrega izvršeno na KCUS-u i ko radi operacije iščašenja kukova kod djece. Dva pitanja odnosila su se na povećanje cijene najma bolnice „Dr. Ernest Grin“ koju koristi KJU Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba.

Na pitanja zastupnika odgovarali su ljekar Edo Hasanbegović, direktor Discipline za zdravlje djeteta KCUS i Elzana Salman, rukovodilac sektora za računovodstvo KCUS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.