Ustavni odbor za sudije je predložio Snežanu Armenko, Iliju Vukčevića, Jadranku Novaković i Jelenu Ružičić.

Ustavni sud, od ukupno sedam, trenutno ima troje sudija i nema kvoruma za donošenje odluka, tako da najveća sudska instanca u Crnoj Gori ostaje u blokadi, uprkos apelima međunarodne zajednice da se izaberu sudije Ustavnog suda.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Adnan Striković kazao je da je predlog te partije da se odloži glasanje o sudijama Ustavnog suda.

- Da pokušamo da razgovorom nađemo kompromis, ispunimo uvjete i da SDP glasa možda i za više od jednog sudije. Naravno da razgovaramo i o datumu prijevremenih parlamentarnih izbora - rekao je Striković.

On je rekao je da u toj partiji smatraju da nisu ispunjeni politički uvjeti za glasanje o sudijama Ustavnog suda. Predsjednica Skupštine Danijela Đurović rekla je da ne vidi nešto novo u prijedlogu Strikovića.

- Ne vidim da postoji volja da se ovo riješi, žao mi je što nije postojala volja - navela je Đurović.

Zastupnik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar kazao je da mu je žao što svi zastupnici nisu prisutni u sali. Crna Gora, kako je istakao, nema važnijeg pitanja od izbora sudija Ustavnog suda.

- Apel građanima koji protestuju i imaju pravo na protest, da on bude miran, dostojanstven i da uradimo sve da sačuvamo mir u Crnoj Gori - naveo je Konatar.

Zastupnik Liberalne partije Andrija Popović apelovao je da se glasanje o sudijama Ustavnog suda odloži i pokuša naći kompromis.

- Iz LP-a smo više puta rekli da smo spremni da podržimo izbor jednog sudije uz uvjet da se na sljedećem javnom pozivu ispoštuje član 10 Zakona o Ustavnom sudu - srazmjerna zastupljenost manjinskih naroda - naveo je Popović.

Zastupnik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić apelovao je na Đurović da uvaži apel zastupnika koji su tražili odlaganje glasanja o sudijama.

- Da još jednom pokušamo da sjednemo, u formatu šefova klubova ili lidera partija i dogovorimo se oko ovih vrlo važnih pitanja - naveo je Mustafić.

Đurović je rekla da je uzaludno beskonačno odlagati glasanje o sudijama Ustavnog suda jer volje, kako je ocijenila, definitivno nema. Ona je navela da je tri puta sazivala sastanke predsjednika političkih partija s namjerom vođenja dijaloga.

- Ta deklarativna volja za rješenjima nije se pokazala u praksi - smatra Đurović.