Skup podrške Nedićevoj rehabilitaciji i kontramiting: Policija spriječila tuču u Beogradu

objavljeno: 04.02.2018. u 18:42

Skup podrške rehabilitaciji Milana Nedića, predsjednika kvinsliške vlade u Srbiji održan je u centru Beograda, a istovremeno i kontramiting antifašista. Intervenisala je i policija kako bi spriječila tuču.

Skupove koji su bili jedan preko puta drugog osiguravao je veliki broj policajaca a incidenata nije bilo, osim verbalnih dobacivanja.

Mediji navode da je na skupu podrške povodom godišnjice smrti Nedića bilo oko 150 ljudi, dok N1 ističe da je među njima bio i veliki broj tinejdžera, prenosi B92.

Kao organizatori skupa navedene su organizacije "Srpski carostavnik" i "Srbska akcija - podvig i borba". Tanjug javlja da su se na protestu mogli čuti povici "fašisti", "nećete proći" i "bando crvena".

Osim toga, oni ističu da su pripadnici policije napravili živi zid između dva skupa, kao i da su intervenisali i spriječili tuču kada bi pojedinci uspjeli da se provuku pored policajaca. 

Jedan od organizatora skupa podrške rehabilitaciji Milana Nedića Marko Dimitrijević rekao je novinarima da su njihovi oponenti "vještački pokušali da naprave skandal". Kako navodi, riječ je o "politikantima koji su došli zbog predizborne kampanje, a ranije se nisu bavili tom temom".

Funkcioner Demokratske stranke Balša Božović kaže da su "nenacistički i neofašistički" pokreti prošle godine "stidljivo" odali pomen Nediću, a da su ove godine ohrabreni jer vlast u Srbiji nije primijenila zakon koji izričito zabranjuje bilo kakve neofašističke skupove.

- Nećemo dozvoljavati u 21. vijeku da, nakon svega što se desilo tokom Drugog svjetskog rata, nesmetano veličaju one koji su hapsili đake u Kragujevcu i vodili ih na strijeljanje, koji su hapsili naše sugrađane u Beogradu... Slobodan Beograd to pamti - kazao je Božović.

U Višem sudu u Beogradu vodi se proces u kojem nasljednici Nedića traže da se on rehabilituje. Posljednje ročište bilo je 23. januara ove godine, a naredno je zakazano za 26. mart. Zahtjevom za rehabilitaciju nasljednici traže i da im se vrati njegova imovina.

Nedićevi potomci traže od suda da poništi Uredbu Vlade FNRJ, kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilituje.