Podsjećamo, vlast u TK trenutno čine Socijaldemokratska partija (SDP), Pokret demokratske akcije (PDA), Naša stranka (NS) i Savez za bolju budućnost (SBB). Oni u Skupštini TK imaju 19 ruku, što znači da stabilnost koalicije ovisi o svakoj od navedenih stranaka.

Skopljak je obavio neformalni razgovor sa Dževadom Hadžićem predsjednikom Kantonalnog odbora SDP-a, na kojem je bilo riječi o odnosima dvije stranke i političkoj situaciji u kantonu.

- SDA i SDP su najjače i najorganiziranije stranke na području TK i samim tim imaju i najveću odgovornost. Razgovarali smo o problemima u funkcioniranju kantona i vlasti. Pitao sam sam ga da li je za SDP prihvatljiv HDZ kao koalicioni partner za razliku od SDA i on je rekao da to nije tačno - ispričao je Skopljak.

Iako Hrvatska demokratska zajedica (HDZ) Bosne i Hercegovine (BiH) nema zastupnika u Skupštini TK, PDA je za ministra zadravstva u Vladi TK imenovala Božu Jurića, koji je bio kandidat HDZ-a na lokalnim izborima u Tuzli. On je formalno istupio iz HDZ-a, ali i dalje uživa podršku ove stranke.

- Mi ne nastupamo s pozicije da sa nekim hoćemo, a s nekim nećemo koalirati. Za nas je sve stvar dogovora, a posljednju riječ uvijek imaju organi stranke. Smatramo da sa svima treba razgovarati, bilo s pozicijom ili opozicijom i u tom svjetlu treba gledati i razgovor s predsjednikom SDP-a - kaže Skopljak.

Kako nezvanično saznajemo, predstavnici SDA su u posljednje vrijeme kontaktirali i s predstavnicima PDA u TK, a sličnih razgovora trebalo bi biti još.

- Konačnu odluku o tome hoće li SDA ići u vlast u TK i s kim, donijet će organi stranke. Dakle, mi nismo zauzeli stav o tome da krećemo u razgovore o ulasku u vlast. Zbog toga su svi razgovori nezvanični i neformalni - zaključuje Skopljak.

Zvali smo i Dževada Hadžića da dobijemo i njegovo viđenje razgovora s predsjednikom SDA u TK, ali on nije odgovorio na telefonski poziv.