Stotinjak učesnika okupilo se na ovogodišnjem obilježavanje Dana bijele trake u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića. 

Podjelom informativnih letaka i vezivanjem bijelih traka prolaznicima i učesnicima događaja i ove godine, po deveti put u Zagrebu, hrvatsku javnost želi se podsjetiti na zločin koji se dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane 1992. godine.

Predsjednik VBNMGZ-a Armin Hodžić, organizator okupljanja, podsjetio je kako je ovo okupljanje posvećeno žrtvama, Hrvatima i Bošnjacima, koji su kao znak raspoznavanja oko ruku i na svojim kućama morali istaknuti bijele trake.

- Radi se o Hrvatima i Bošnjacima koji su živjeli na tom području. Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u saradnji sa Udruženjem Stara Rijeka je jedina organizacija u Gradu Zagrebu koja obilježava sjećanje na bijele trake i jedini na području Hrvatske koji obilježavaju ovaj datum. Žrtva Hrvata u manjem entitetu, ali i njihov položaj danas na tom prostoru u Republici Hrvatskoj je zanemaren - izjavio je Hodžić.

Ne smije se zabraviti zlo koje se dogodilo nevinim ljudima u Prijedoru i okolini i koje podsjeća na holokaust, kako se to zlo ne bi nikada nikom ponovilo, poruka je koja je odaslana sa skupa na Trgu bana Jelačića koji je zbog kiše održan u prostoru prolaza Harmica.

U Centru za kulturu Histrionski dom odigrat će se predstava Schindlerov lift, nastala po istoimenom romanu autora Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića i produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Program se održava s ciljem ukazivanja na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata Prijedora i njegove okoline.