open-navfaktor-logo
search
Pregovori o osnovici
Sivro: Vlada KS nije ispoštovala dogovor od jučer, nećemo potpisati sporazum
Predstavnici sindikata trenutno su u zgradi Vlade KS gdje bi danas trebali potpisati sporazum kojim bi njihova osnovica sa 290 KM bila povećana na 310 KM
28.09.2018. u 14:20
get url
text

Iako su predstavnici Vlade KS danas konačno trebali potpisati sporazum sa sindikatima osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, te državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo u vezi s povećanjem osnovice za obračun njihovih plaća, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS Saudin Sivro ističe da do toga neće doći, barem kada je u pitanju ovaj sindikat.

- Sindikat osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo danas definitivno neće potpisati Sporazum o osnovici za period od septembra do decembra 2018. godine, jer Vlada KS danas nije donijela odluku o potpisivanju dodatnog sporazuma za zapošljavanje 50 odgajatelja, 50 stručnih saradnika, nastavak investiranja, niti zaključak kojim se premijer KS ovlašćuje da potpiše Izmjene i dopune člana 52. Kolektivnog ugovora koji je zasnovan na principu isti posao - ista plaća, a u skladu sa članom 77. Zakona o radu FBiH – izjavio je za Faktor Sivro.

Pojasnio je da Vlada KS danas nije u potpunosti ispoštovala ono što je dogovoreno na jučerašnjem sastanku.

- Sljedeći potez Sindikata će biti da sačekamo ponedjeljak i sljedeću sjednicu Vlade KS nakon koje, ukoliko dogovor bude ispoštovan, istovremeno će biti potpisani: 1. Sporazum o dodatnim zahtjevima, 2. izmjene i dopune člana 52. Kolektivnog ugovora i 3. Sporazum o osnovici. Ukoliko  dogovoreno ne bude ispoštovano, bit će poduzete aktivnosti u skladu sa odredbama člana 3. i člana 7. Odluke Skupštine povjereništva od 27.9.2018. godine. Do njih je – naveo je Sivro.

Predstavnici ostalih sindikata trenutno su u zgradi Vlade KS gdje bi danas trebali potpisati sporazum kojim bi njihova osnovica sa 290 KM bila povećana na 310 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.