Razlog njegove ostavke su, kako kaže Sivro, optužbe koje je na njegov račun uputila ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.

- Ministrica je napisala saopćenje kako postoje pojedinci koji usporavaju reforme i urušavaju sistem. Nije napisala moje ime, ali svi su prepoznali da je ministrica mene optužila. Ja sam odlučio da ponudim ostavku jer je to veliki pritisak. Ne želim da me okarakterišu kao rušilački faktor i centar moći - kazao nam je Sivro.

Smatra da se Hota-Muminović ne ponaša korektno prema sindikatima i prema obrazovnim procesima koji se vode u Kantonu Sarajevo.

VEZANI TEKST - Sivro optužio Hotu-Muminović i Konakovića da lažu građane KS; ministrica uvela novinu
 

- Konkursi za popunjavanje novih radnih mjesta u obrazovanju trebali su biti raspisani u maju i završiti se do godišnjih odmora kako se djeci ne bi mijenjali učenici i nastavnici i kako bi se pripremila nova školska godina. Spomenut ću i netransparentno zapošljavanje u Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja. Nama su se javili neki naši članovi i obavijestili nas da su dobili poziv u kojima su im iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje nudili prelazak. Ugovore su im slali na kućnu adresu, te su im ponudili plaće za čak 500-600 KM veće, a uopće nije raspisan javni konkurs za prijem radnika u tom institutu  - tvrdi Sivro.

Ističe da čak ni pojedini članovi Upravnog odbora Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja nisu bili upućeni u ovakav način zapošljavanja niti su znali o ponudama koje su se slale prosvjetnim radnicima.

Na pitanje na koji način njegova ostavka može doprinijeti trenutnoj situaciji u obrazovanju u KS, Sivro odgovara:

- Doprinijet će tako što će se ministrica urazumiti i početi raditi posao kako treba, a ne optuživati sindikate za sve loše koje se dešava. Vrijeme je da preuzme odgovornost. Moja ostakva će se razmatrati u petak, a ako se ne prihvati, onda ćemo organizirati proteste na kojima ćemo tražiti smjenu ministrice. Na tim protestima neće biti 50 ljudi, nego hiljadu i po - navodi on.