open-navfaktor-logo
search
Finansiranje terorizma
SIPA na Tuzlanskom aerodromu uhapsila suprugu osumnjičenog ISIL-ovca Muradifa Hamzabegovića
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili jučer na Međunarodnom aerodromu Tuzla jednu osobu zbog sumnje da je počinila krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe, potvrđeno je iz SIPA-e.
12.05.2021. u 10:37
get url
text
get url
text

Kako nezvanično saznaje Faktor, uhapšena je Sena Hamzabegović, supruga Muradifa Hamzabegovića, zvanog Hamzabeg, osumnjičenog za ratovanje u Siriji, koji se prema dostupnim podacima i dalje nalazi u toj zemlji.

Ona se sumnjiči da je u najmanje dva navrata slala novac suprugu u Siriju, a koji se prema informacijama istražnih organa, od 2013. godine bavio prevoženjem budućih boraca ISIL-a iz Bosne i Hercegovine u tu zemlju kombijem.

I sam se borio u ISIL-u, a kad su oni protjerani iz Azaza, on je tu ostao.

U Siriji je stekao veliki kapital i novčano je pomagao bosanske teroriste u Siriji, kao i one koji žele bježati u Tursku.

SIPA je u istrazi došla do podataka da Muradif Hamzabegović u Siriji živi kao civil, te da finansijski dobro stoji. U Siriji živi s dvije žene, a navodno je pripadnicima sirijske vojne formacije "Džejšur Hura" lično platio da oslobode Begzada Spahića, koji se u zatvoru u gradu Kobane nalazio kao pripadnik formacije "Dewle".

Hamzabegović je 2013. pred Sudom BiH osuđen za međunarodno krijumčarenje ljudi, a prema informacijama SIPA-e, bio je jedan od organizatora prebacivanja ljudi na teritoriju ISIL-a.

Protiv Hamzabegovića je 2017. godine u Hrvatskoj podignuta optužnica u odsustvu za krijumčarenje migranata, a nalazi se i na Interpolovoj potjernici.

Hamzabegović, švercer iz Zvornika, u Tuzli je imao "halal auto otpad", a prema kazivanjima svjedoka, povratnika iz Sirije, bio je desna ruka Nusreta Imamovića, kojeg je, navodno, upravo on prebacio u Siriju,  te da su se zajedno priključili Al Nusri.

Pripadnici SIPA-e jučer su pretresli porodičnu kuću Sene Hamzabegović u Tuzli, te pronašli i oduzeli tri mobitela, CD-ove, određene bilješke, kao i nešto municije i dimne bombe. 

Uhapšena je privedena u prostorije SIPA-e i nad njom se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.

Ona inače, pored bosanskohercegovačkog, posjeduje i državljanstvo Švicarske. 

Iz Tužilaštva BiH saopćili su da će, nakon što im biude predata u nadležnost, zatražiti pritvor za uhapšenu ženu, a zbog opasnosti od bjekstva.

- Osumnjičena je da je u periodu od 2013. godine, slanjem novca i financijske podrške, kao i na druge načine, pružala podršku državljanima Bosne i Hercegovine, koji su boravili na stranim ratišitima na području Sirije i Iraka, u strukturama tzv. ISIL-a, između ostalog i svome suprugu, koji je imao značajnu poziciju i ulogu
unutar terorističkih struktura povezanih sa ISIL-om, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom, a koji se još nalazi u bjekstvu - naveli su iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.