- Naša trenutna osnovica za plaću je 280, dok je kod ostalih kantonalnih budžetskih korisnika 302 KM. Današnjim okupljanjem samo tražimo svoja prava, odnosno jednakost svih koji plaću dobijaju iz Budžeta USK. Moram istaći da nam je u interesu nastavak socijalnog dijaloga i postizanje dogovora s Kantonalnom vladom, međutim nećemo prezati od daljih aktivnosti, pa čak ni eventualnog štrajka - rekao je predsjednik Sindikata policije USK Mahmut Alagić.

Istaknuto je kako je sam izlazak policijskih službenika na ulicu poraz političkog rukovodstva kantona, naročito kada se uzme u obzir situacija s migrantima i izbjeglicama.

- Vlada Unsko-sanskog kantona i resorni ministar bi se trebali zapitati o rezultatima svog rada, kada su se doveli u situaciju da im policija izađe na ulicu. To se ni u kom slučaju nije smjelo dogoditi, kao što se nije smjela dogoditi ni dugogodišnja nepravda prema policijskim službenicima, po pitanju visine osnovice za obračun plaća. Ne smijemo više dopuštati da sve ide preko "leđa" policije - riječi su predsjednika Unije samostalnih sindikata Federacije BiH Mirze Hadžiabdića.

Na današnjim protestima apostrofirano je da plaća policije u ovom kantonu nije povećana od 2014. godine. Skrenuta je pažnja i na ozbiljno povećanje obima poslova, te nedostatak policijskih službenika, s obzirom na situaciju s migrantima i izbjeglicama.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić ipak je najavio nastavak pregovora sa Sindikatom, te izrazio uvjerenje da će dogovor biti brzo postignut.

- Od početka godine smo u pregovorima i nema sumnje da će doći do povećanja plaće policijskim službenicima. Njihov zahtjev da povećanje iznosi osam posto za nas je bio finansijski neprihvatljiv. Mi smo ponudili povećanje od četiri posto, međutim još se nismo uspjeli dogovoriti. Ipak, nastavljamo dijalog i siguran sam da ćemo vrlo brzo naći rješenje na obostrano zadovoljstvo - dodao je resorni ministar Kljajić.

Članovi Vlade svoj optimizam temelje na osnovu toga što su policijskim službenicima u prethodnoj godini isplaćena značajna dugovanja u vidu naknada, koje nemaju karakter plaće.