open-navfaktor-logo
search
Ponovo se priča o stečaju
Sindikat GRAS-a: Nećemo pristati na selektivna otpuštanja i ukidanje autobuskog i minibuskog saobraćaja
Ponovo je aktuelizirano pitanje stečaja GRAS-a. Vlada Kantona Sarajevo predvođena premijerom Edinom Fortom pokušat će stečajni postupak provesti do kraja godine, a trenutna dugovanja GRAS-a iznose blizu 300 miliona KM.
01.08.2021. u 22:32
get url
text

Tako ova firma Federalnoj poreznoj upravi duguje 200 miliona, Upravi za indirektno oporezivanje 33 miliona, potraživanja dobavljača su oko 8 miliona KM, 30 miliona je potrebno za tužbe radnika...

VEZANI TEKST - Grad Sarajevo će dobiti nove trolejbuse, ide li GRAS najesen u stečaj?

- Sutra je sjednica Uprave GRAS-a u vezi s novim informacijama o stečaju. Zauzet ćemo stav o daljim koracima i sudbini u vezi s namjerama koje su došle iz Vlade Kantona Sarajevo. Već dugi niz godina spominje se stečaj. Sutra ćemo imati sastanak sa našim pravnicima. I prije je bilo naznaka o stečaju. Radnici su zabrinuti, pogotovo oni koji nisu tužili GRAS. Od radnika koji su dobili tužbe tražili smo odgodu plaćanja, ali nisu to prihvatili i sada je preduzeće dovedeno u neizvjesnost – kaže za Faktor Senad Mujagić, v. d. direktora GRAS-a.

Amir Muminović, predsjednik Sindikata GRAS-a, ističe da se stečaj najavljuje već deset godina.

- Naš stav je jasan. Želimo stabilan GRAS, da nema selektivnog otpuštanja i da nema umanjenja prava radnika. Naše plaće su ispod federalnog prosjeka. Kategorični smo da nema ukidanja dijelova GRAS-a i moramo obavljati sva četiri vida saobraćaja. Ako misle ukinuti autobuski i minibuski saobraćaj, odmah smo protiv takvih prijedloga Vlade KS. Po tom pitanju nema nikakve rasprave – kaže Muminović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.