Iz Sindikata navode da je prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za juni 2022. godine iznosila 1.115 KM, što je posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku. Također, ističu da minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH iznosi 543 KM,  a da pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom iznosi 38,44, a pokrivenost minimalnom plaćom 18,72 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine: prehrana (42,78 posto), stanovanje i komunalne usluge (12,56 posto), higijena i održavanje zdravlja (7,15 posto), obrazovanje i kultura (12,07 posto), odjeća i obuća (14,48 posto), prijevoz (4,76 posto), te održavanje domaćinstva (6,20 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz SSSBiH.