Iz Ureda predsjednika Hrvatske tada je saopćeno da se "za danas najavljeni posjet predsjednika Republike Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini i odlazak na obilježavanje 28. godišnjice humanitarnog konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" otkazuje se zbog sigurnosnih razloga".

VEZANI TEKST - Milanović otkazao posjetu BiH, Jutarnji piše kako mu se moglo desiti isto što i Vučiću u Srebrenici

Prema podacima koje je Ministarstvo sigurnosti BiH dostavilo Vijeću ministara, a potom su proslijeđeni Zastupničkom domu Parlamenta BiH kao odgovor na zastupničko pitanje Nikole Lovrinovića, ni jedna sigurnosna služba u BiH ni partnerske agencije nisu raspolagale informacijama koje bi ukazivale na eventualnu ugroženost predsjednika Hrvatske u BiH, odnosno u Travniku i Novoj Bili, gdje je trebalo da dođe.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je, kako se navodi u odgovoru, odmah uputila akte nadležnim policijskim i sigurnosnim agencijama za prikupljanje informacija o eventualnoj ugroženosti predsjednika Hrvatske, te kontaktirala njegovo obezbjeđenje.

- Dana 15.12.2021. tokom priprema za posjetu predsjednika Milanovića policijski službenici Direkcije su, zajedno sa članovima sigurnosne prethodnice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, kao i pripadnicima MUP-a SBK - PU Travnik, obišli sve predmetne lokacije iz protokola posjete. S gore navedenim agencijama dogovorena je razmjena informacija s ciljem nesmetanog odvijanja posjete. Preko partnerskih agencija izvršene su provjere o mogućoj ugroženosti predsjednika Milanovića, gdje smo informisani od nadležnih agencija da ne raspolažu sa konkretnim informacijama o njegovoj ugroženosti – piše u odgovoru.

Odluka o otkazivanju posjete Milanovića donesena je na osnovu sigurnosnih procjena nadležnih institucija Hrvatske.

- Za vrijeme rada na terenu, te u kontaktu s prethodnicom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, nisu postojale informacije koje bi ukazivale na eventualnu ugroženost predsjednika Zorana Milanovića – navodi se u odgovoru na zastupničko pitanje. 

Lovrinović je pitao "koji sugurnosni problemi su bili razlog otkazivanja dolaska predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića u Bosnu i Hercegovinu?".