- Više puta smo rekli da u Evropi nema mesta za revizionizam, negiranja genocida ili veličanje ratnih zločinaca što je u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrijednostima - rekla je Pisonero odgovarajući na pitanje o stavu Komisije oko činjenice da osuđeni ratni zločinci učestvuju na predizbornoj kampanji u Srbiji.

Osvrćući se na proces predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji će biti održani u nedjelju 3. aprila, Pisonero je naglasila važnost "inkluzivnih i kredibilnih izbora" provedenih u postojećem zakonskom okviru u Srbiji i prema međunarodnim standardima.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) je u izvještaju 28. marta pod nazivom "Odnos prema ratnim zločinima u izbornoj kampanji 2022. godine", navela da je više kandidata na izborima povezano sa ratnim događanjima.

Istakli su da je šest osuđenih ratnih zločinaca: Vojislav Šešelj, Vladimir Lazarević, Veselin Šljivančanin, Nikola Šainović, Dragan Vasiljković, Vinko Pandurević, podržalo liste i kandidate vladajuće koalicije Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije koje predvode Aleksandar Vučić i Ivica Dačić. 

Portparolka Evropske komisije je poručila da politički lideri na zapadnom Balkanu moraju da vode primjerom, priznajući šta se dogodilo kako bi odali počast žrtvama i istinski promovišu pomirenje "suočavajući se sa korijenima mržnje koji su doveli do genocida".

- To je naš principijelni stav i to je vrlo jasno - naglasila je Pisonero.