open-navfaktor-logo
search
Testirana su 403 uzorka
Šeranić: Zaraženo novih 38 osoba, pozitivno i još dvoje zdravstvenih radnika u RS-u
Prema posljednim podacima o epidemiološkoj situaciji, potvrđeno je 38 novih zaraženih koronavirusom, potvrdio je danas ministar zdravlja RS-a Alena Šeranića. Među njima je i dvoje zdravstvenih radnika iz Univerzitetskog kliničkog centra RS-a, a koji su bili u kontaktu sa ranije zaraženim doktorom iz ove bolnice. Radi se o jednoj doktorici i jednoj medicinskoj sestri.
29.03.2020. u 10:04
get url
text

Testirana su 403 uzorka u posljednja 24 sata. Zaključno sa jutrošnjim izvještajem u entitetu RS je do sada, kaže Šeranić, 200 potvrđenih slučajeva koji su pozitivni na COVID-19.

U laboratorijama se radilo neprestano u dvije smjene, istakao je.

Među novozaraženima je 20 žena i 18 muškaraca, uglavnom srednje dobi, a ima i mlađih, te nekoliko starijih osoba.

Među njima je najviše i to 29 osoba iz Banje Luke, dvoje iz Laktaša, te po jedno iz Skender Vakufa, Teslića, Kotor Varoši...

-Uglavnom su to porodični klasteri, koji se rade ciljano, uzimaju se direktno nalazi kontakata iz porodice onih koji se se izdvajaju u karatnin – dodao je Šeranić.

On je naveo i da su urađeni nalazi 116 uzoraka sa graničnih prijelaza i svi su negatvini, pa će se vjerovatno raditi na promjeni strategije jer se pokazalo da su ovi uzorci do sada uvijek bili negativni.

-Nakon pregleda ići će u lokalne zajendice gdje bi se nad njima dalje sprovodio nadzor, kako bi se olakšao rad na graničnim prijelazima – dodao je Šeranić.

Od novozaraženih, devet je hospitalizovano u UKC RS, ostali će biti otpušteni jer nemaju simptome.

Na UKC RS se trenutno liječe 32 osobe i jedna u bolnici u Doboju, a četiri osobe su na respiratoru.

U nadzoru u RS je 16.059 osoba, a 2.881 je izašlo iz nadzora.

Što se tiče uvjeta u karantinu u Studentskom domu Banja Luka, gdje su se neki žalili na hladnoću, ministar Šeranić je istakao da se popravila situacija i da su uvjeti identični za sve.

-Molim za razumijevanje jer nakon što su studenti napustli treba neko vrijeme da se zagrije, a bila je i dezinfekcija pa se sve moralo dodatno prozračiti. Bit će uvjeti kao i za studente u redovnim situacijama. Karantinski smještaj nije hotelski, ali treba osigurati minimalne uvjete za boravak u tim centrima – kazao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.