open-navfaktor-logo
search
Nalazi testiranja
Šeranić: U RS-u novih 13 oboljelih od koronavirusa, u BiH ukupno 150
Novih 13 osoba zaraženo je koronavirusom u bh. entitetu republika Srpska, potvrdio je entitetski ministar zdravlja Alen Šeranić.
24.03.2020. u 10:09
get url
text

Šeranić je pojasnio da je jedan test ponovljen, te da je on bio pozitivan, ali da je 13 novih slučajeva.

Ministar zdravlja kazao je danas da je testiran 41 uzorak.

- Imamo i jednog hirurga iz Banje Luke koji je evidentiran kao pozitivan. Infekcija nije nastala u zdravstvenoj ustanovi , nego van nje. Radio je jedan dan, pa će biti ponovljene sve procedure u UKC RS, kao i kod prethodnog slučaja kada je registrovan zaražen ljekar– rekao je ministar Šeranić

Od novih zaraženih, šest je iz Banje Luke, tri iz Laktaša, jedna iz Bosanske Dubice, dvije iz Bosanskog Broda i jedna iz Teslića.

Također, od ovih 13 osoba, četiri se nalaze na UKC-u RS, a ostale su u kućnoj izolaciji.

Radi se o osam muškaraca i pet žena.

Tri novozaražene osobe su iz trećeg klastera u Banjoj Luci, a osobe iz Bosanske Dubice i Bosanskog Broda su bili direktno u kontaktu sa pozitivnom osobom.

U UKC-u trenutno je smješteno 11 osoba, od čega je devet sa srednje teškom do teškom kiničkom slikom, jedna sa teškom slikom i jedna osoba je na respiratoru.

Ukupno je 15.812 osoba u RSe u nadzoru, te je evidentan nešto manji trend porasta osoba koje su u nadzoru, a što je uticaj dijelom i toga što je manje osoba ušlo na graničnim prelazima.

U RS-u je 814 osoba izašlo iz nadzora.

Govoreći o karantinima na granicama, Šeranić je rekao da je u toku postavljanje karantina u Bosanskom Brodu i Bosanskom Šamcu.

- U potpunosti moramo da stavimo pod kontrolu granice i tamo trijažu gdje bi se procjenjivalo njihovo zdravstveno stanje – dodao je Šeranić.

Naveo je i da, kada je to u pitanju, ne postoji koordinisana akcija RS-a i FBiH, te očekuje da će se uskoro prihvatiti zajednički protokol.

Što se tiče maski, Šeranić je naveo da je potrebno da se preporuči svima da nose maske na javnim mjestima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.