open-navfaktor-logo
search
Bolnice pune
Šeranić: Klinička slika teža i pacijenti se duže liječe, podaci ne govore o poboljšanju
Ministar zdravlja RS Alen Šeranić održao je danas sastanak o organizaciji bolničkih kapaciteta u ovom entitetu, a naglasio je da je u nekim bolnicama alarmantna situacija, izdvajajući bolnicu u Bosanskoj Gradišci, kao i UKC RS u Banjoj Luci.
22.03.2021. u 14:21
get url
text

- Što se tiče Banje Luke, vrlo alamntno je u UKC-u RS-a. Ponovo stavljamo u funkciju nove kapacitete, jer je lokacija Paprikovac popunjena. Četvrti sprat se organizuje za potrebe intenzivne njege, sa 110 respiratornih mjesta - rekao je Šeranić.

Naveo je da je klinička slika pacijenata mnogo teža i da se duže liječe kada dođu u bolnicu.

- Prešli smo hiljadu pacijenata u bolnicama. Pošto se često poredi stanje sa novembrom, tada je startna pozicija u bolnicama bila 177 pacijenata, a u ovom talasu je bilo 470 osoba u bolnicama na startnoj poziciji. Bolnice nisu ni izašle iz drugog talasa, a već su ušle u treći. U novembru je bila stabilizacija nakon pet sedmica, a sada podaci ne govore u prilog poboljšanju situacije. Kapaciteti se za sedam do deset dana mogu dovesti u situaciju da ne budu dovoljni - rekao je Šeranić.

Najavio je da se priprema lokacija Banje Slatina za zbrinjavanje COVID pacijenata, a traženi su i dodatni kadrovi da bi se edukovali kroz jedan do dva mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.