Oni su posjetili povratnike, obišli radnike u proizvodnim preduzećima, poljoprivrednike na njihovim farmama, Čaršijsku džamiju u Prijedoru, čiji je imam Omer ef. Redžić posljednjih dana bio na udaru prijedorskih nacionalista i huligana, te prisustvovali zajedničkoj sjednici RO SDA Bosanska Krajina-Prijedor i KO SDA Unsko-sanskog kantona.

- Prijedor predstavlja jednu multietničku sredinu u kojoj se moraju spriječiti, osuditi i kazniti pojedinci za ovakve ekscesne situacije. Zajednički svi građani ovog grada treba da nastave graditi dobre odnose, provoditi projekte koji će doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i boljem kvalitetu života svih građana, uz veliku podršku i pomoć dijaspore. Pozivam sve građane Prijedora da pobijede one koji žele podjele i time zajednički nastavimo graditi BiH - kazao je potpredsjednik Dedić.

Na sjednici RO SDA Bosanska Krajina-Prijedor i KO SDA Unsko-sanskog kantona najoštrije su osuđeni napadi na povratnike bošnjačke nacionalnosti i od policije RS zatražene informacije o poduzetim mjerama u sankcionisanju počinilaca ovih nemilih događaja.

Od Vlade Unsko-sanskog kantona traži se da u Budžetu USK planira sredstva za podršku projektima povratnika na području Prijedorske regije. Poručeno je i da će SDA putem svojih predstavnika inicirati u Skupštini Kantona i općinskim/gradskim vijećima sa područja Unsko-sanskog kantona i Regije Prijedor da se jednom godišnje na sjednicama zakonodavnih organa razmatra informacija o stanju povratnika na njihovom području. Upućen je poziv Vladi Unsko-sanskog kantona da obiđe povratnike na području Prijedorske regije i općine ove regije kako bi sagledali mogućnosti podrške.

Također je zaključeno da Regionalna organizacija SDA Bosanska Krajina-Prijedor i Kantonalna organizacija SDA Unsko-sanskog kantona formiraju zajednički tim za dijasporu, te da ubuduće najmanje jednom tromjesečno održavaju zajedničku sjednicu, saopćenoje iz SDA UKS.