open-navfaktor-logo
search
Komesar u Skupštini
Selimović: Svi jedva čekamo da izađemo u javnost i kažemo da je rasvijetljeno ubistvo policajaca
Nusret Selimović, policijski komesar u Sarajevu odgovarao je na pitanja zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo.
28.04.2021. u 18:10
get url
text

Na pitanje zastupnika Mahira Devića o mnogo većem broju kažnjenih građana za nenošenje maske od 1. do 15. novembra u općini Ilijaš, Selimović je odgovorio je da svi policijski službenici imaju istu naredbu i isti zadatak.

Imaju obavezu zakonsku da postupaju u okviru svojih nadležnosti. Profesionalno i savjesno da postupaju izvršavanju svog zadatka. Nikakvog uticaja od komesara, ili rukovidioca organizacionih jedinica nije bilo niti će imati bilo kakav imput da postupe mimo zakona ili pravila struke.

- Nemojte policiju uvlačiti na politički teren da biste ostvarivali neke sitne poene. Valjda nam je svima u interesu da policija ostane izvan dodira politike, valjda gradimo demokratsko društvo, valjda svi težimo ka Evropskoj uniji koja nam je svima nekakav uzor i kojoj treba da se približavamo – odgovorio je Selimović.

VEZANI TEKST - Zastupnici rešetali komesara: Šta je sa osumnjičenima za ubistva, otkud načelnik na ročištu?

Istakao je da Uprava policije ima 127 operativnih planova po svim segmentima kriminaliteta i generalno problematike koja se pojavljuje na terenu.

- Za svaku oblast postoje planovi po kojima se postupa. Želim da naglasim, znam da je to postalo nekima dosadno i degutantno, nas nedostaje jedan ogroman broj, teško je realizirati sve zadatke, ima ih puno koje ne možemo realizirati u mjeri u kojoj bi to bilo optimalno, koja bi doprinijela još većem smanjenju protukolarnih radnji na terenu i osjećaju sigurnosti građana u KS – pojasnio je Selimović.

Podcrtao je da policija između ostalih ima i zadatak regulacije i kontrole saobraćaja.

- Imamo svako malo problem broja saobraćajnih nesreća, broja poginulih, ali svakako prioritetniji zadaci se odnose na kriminalitet u skladu sa raspoloživim kapacitetima, prije svega ljudskim, sačinjenim planovima, ali se itekako se radi, čine se ogromni napori da stanje kriminaliteta padne – kazao je Selimović.

Govorio je i o problemu mirujućeg saboraćaja u KS.

-   Taj problem se ne može riješiti represijom. Ima niz drugih faktora koji mogu uticati na poboljšanje ovog stanja. Što se toga tiče policija radi sve što je u njenoj moći, ali jednostavno za neki ozbiljniji pomak u tom pogledu moraju biti sistemska rješenja koja bi uključivala i neke druge institucije, preduzeća – istakao je Selimović.

Na pitanje zašto je zanemareno proaktivno djelovanje, odgovorio je da imaju policajce koji su rješenjem raspoređeni na poslovima i zadacima provođenja rada programa policije u zajednici.

-  Policajci  obilaze i mjesne zajednice, škole, dakle područja svoje odgovornosti, ostvaruju kontakte i sa školama, mjesnim zajednicama, običnim građanima. Je li to dovoljno? Nije jer nas nema dovoljno da bi to bilo mnogo bolje, mnogo intenzivnije. Iz tog razloga se nadam i jedva čekam da započnemo sa raspisivanjem konkursa i primanja novih kadeta – odgovorio je Selimović.

O neodržavanju kolegija sa načelnicima policijskih uprava rekao je da Uprava policije ne trpi nikakave posljedice, procesi se odvijaju normalno u skladu sa raspoloživim kapacitetima i u skladu sa prioritetima.

- Klasični kolegij policijskog komesara sa svim glavnim inspektorima je održan dva puta od mog dolaska, mislim da je to bio 2019. kada je formiran štab oko parade ponosa, poslije toga smo ušli u proglašenje stanja prirodne nesreće, a ja i dalje održavam kolegije i sastanke, uže kolegije sa trojicom načelnika sektora, šefom ureda i načelnikom Jedinice za profesionalne standarde. Ostalu komunikaciju održavam direktno putem telefona, pisane forme – pojasnio je Selimović.

Na pitanje zastupnika Seada Milavice šta se dešava sa osumnjičenima za ubistva na području KS koja su počinjena tokom prošle godine, odnosno gdje je osumnjičeni Saša Golub i šta je s migrantima osumnjičenim za ubistvo Jasmina Berovića kazao je:

- Imali smo 11 ubistava u prošloj godini, podsjetit ću vas da to nije enormna brojka, da smo isti broj ubistava imali 2011. godine. Sva lica su obrađena, podneseni su izvještaji i predana u nadležnost kantonalnog tužilaštva, osim dva lica za kojim je međunarodna potjernica raspisana. Jedno je vezano za ubistvo Jasmina Berovića na Ilidži, a jedno lice je u fazi izručenja. To je van ingerencije policijskih organa. Prvo lice koje se sumnjiči za direktno ubistvo je izručeno... Sva tri lica su strani državljani, pripadnici migrantske populacije – pojasnio je Selimović.

Zastupnica Arijana Memić postavila je pitanje vezano za prisustvo načelnika Druge PU Mirsada Đelilovića na ročištu za pritvor Hasanu Dupovcu, koji je osumnjičen u slučaju "Dženan Memić". 

- Ja sam od 22. bio u izolaciji, bio sam pozitivan na virus. Akt koji je otišao prema vama, sekretaru uprave policije je potpisan - ne odgrađujem se od bilo kakve odgovornosti. Ono što mi je poznato je da je unutrašnja kontrola koja je organizaciona jedinica nadležna za istrage kada postoji sumnja da je službeno lice počinilo prekršaj, povredu službene dužnosti... Dakle unutrašnja kontrola je otvorila unutrašnju istragu, zakonski rokovi za tu istragu su od tri do šest mjeseci. Neka unutrašnja kontrola završi istragu. Vidjet ćemo zavisno od istrage u kom smjeru će se sve to skupa kretati - odgovorio je Selimović. 

Na pitanje zašto Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji nije donesen, kazao je:

- Niz je faktora koji su nam vezali ruke, nema ovdje ničijeg hira, ničijeg neodgovornog ponašanja u smislu zanemarivanja obaveza, radi se objektivnim poteškoćama na koje uprava policije nije mogla utjecati.

Obzirom da, kako je naveo, veliki broj zastupnika ne barataju pravim informacijama koja je uloga tužilaštva, koja policije ili sudova, pojasnio je da policija ima svoju ulogu u tom lancu krivično pravnog procesuiranja koja je zakonom precizno određena.

- Policija ima zadatak da otkriva i sprečava krivična djela. Tužilaštvo vodi istragu. Ne određuje mjeru pritvora policija, neg sud na prijedlog tužilaštva... Policija uradi svoj dio posla, dalje izvještava tužioca, tužilac određuje šta sa tim licem. Radimo i koliko je god moguće na strčunom usavršavanju kolega, radit će se i na kadrovskom popunjenju - kazao je Selimović. 

Na pitanje o "činovanjima policajaca koji su osumnjičeni za krivična djela" nije mogao dati odgovor, jer, kako je pojasnio, otkako je on komesar, nijedno činovanje nije izvršeno.

Uslijedilo je i pitanje ko je ubio Dženana Memića i policajce...

- Na ovo pitanje vam ne mogu konkretno odgovoriti onoliko koliko bi vi i šira javnost bili zadovoljni. Tužilaštvo je otvorilo istragu vodi intenzivno istragu, o detaljima ne mogu govoriti niti mi je veliki dio poznat jer nisam bio involviran...

Što se tiče ubistva policajaca, ono što mogu reći je da se provode vrlo intenzivne i svakodnevne aktivnosti od oktobra 2019. kada je formiran istražiteljski tim. Urađen je ogroman posao od kontakata sa više država u Evrpi i izvan Evrope, ali o detaljima ne mogu govoriti. Mogu reći ono što je rekla glavna tužiteljica, a to je da imamo tragove koji upućuju na izvršioce ovog gnusnog čina. Mi svi jedva čekamo da izađemo u javnost i kažemo da je ovaj slučaj rasvijetljen - istakao je Selimović. 

Naglasio je i da je u 2020. godini došlo do značajnijeg smanjenja nasilja u porodici u odnosu na 2019. godinu, a govorio je i o problemu migranata, te kolike su tu nadležnosti policije, odnosno šta oni mogu uraditi.

- Ne možemo prekršajno procesuirati nijednog migranta. Nenošenje maski, prodavanje maramica, ne možemo jer nijedan nema odgovarajući identifikacioni dokument. Tu su nam ruke svezane. Možemo upozoravati, zamoliti, radimo sve što je u našoj moći, ali stanje je takvo kakvo je - pojasnio je Selimović.

Prijem 200 policijskih službenika, kazao je da možemo očekivati za godinu i po do dvije. Konkurs za prijem policijskih službenika, tvrdi on, trebao bi biti raspisan u maju.

- Nove policajce u KS relano možemo očekivati između godinu i po i dvije godine. Njihov boravak na akademiji, praksa ovdje, to je minimum godna i po - kazao je Selimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.