open-navfaktor-logo
search
Sigurnosna situacija u KS
Zastupnici rešetali komesara: Šta je sa osumnjičenima za ubistva, otkud načelnik na ročištu?
Na četvrtoj tematskoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo o sigurnosnoj situaciji u tom kantonu nekoliko zastupnika imalo je pitanja za Nusreta Selimovića, komesara Uprave policije MUP-a KS.
28.04.2021. u 15:32
get url
text

Zastupnika Mahira Devića zanimalo je da li je obavljena široka javna rasprava uz uključivanje akademske zajednice i struke prije donošenja odluke da se policajcima nabave body kamere, koje će ih snimati tokom obavljanja dužnosti, ali i građane.

Šta je sa kaznama zbog maski u Ilijašu?

- Ko će nositi body kamere? Hoće li kameru nositi i komesar policije KS ili samo nižerangirani policijski službenici koji svojim mukotrpnim radom zarađuju plaće na terenu? Komesar je naveo da je MUP KS sudjelovao u osiguranju izbora, a bili smo svjedoci izuzetno nemilih događaja na području Općine Ilijaš, koji su se dešavali u organizaciji jedne političke stranke ili više njih kao koalicije od 15. do 17. novembra – kazao je Dević.

VEZANI TEKST - Katica: Sigurnost je zadovoljavajuća, ne odustajemo od helikopterske jedinice

Dodao je kako su tražili zvanični izvještaj od MUP-a KS koliko je kazni za maske naplaćeno građanima općine Ilijaš u periodu od 1. do 15. novembra.

- Molio bih komesara da mi objasni ovu statistiku i matematiku - imali smo u Starom Gradu 103 kazne, Centru 171, Novom Sarajevu 60, Novom Gradu 34 Ilidži 39, Hadžićima 42, Trnovu 0 i Ilijašu 126. Molim da mi posebno odgovori koliko je ljudi kažnjeno od 15. do 17. novembra na nelegalnim protestima koje su tada organizirale stranke tadašnje "četvorke" ispred zgrade Općine Ilijaš, a osiguravao ih je MUP KS? Koliko je podneseno prekršajnih i krivičnih prijava za organizatore istih skupova, uzimajući u obzir da je kršeno pravilo policijskog sata i pravilo o javnom okupljanju, te je kršen i niz odredbi zakona koje se tiču zdravstveno-epidemiološke situacije? – pitao je zastupnik Dević.

Zastupnik Seada Milavicu tražio je odgovore šta se dešava sa osumnjičenima za ubistva na području KS koja su počinjena tokom prošle godine.

- Vrlo često u medijskim istupima kaže se da su svi osumnjičeni za ubistva počinjena u 2020. godini predati tužilaštvu. Sada pitam gdje je Saša Golub? Gdje je migrant s potjernice koji se dovodi u vezu s ubistvom? Gdje je migrant koji je uhapšen na Kosovu, a koji se dovodi u vezu sa ubistvom na Otesu? Dakle, trojica koji se dovode u vezu sa ubistvima iz 2020. godine nisu predati tužilaštvu. Sljedeće pitanje je ko je zapravo od ovih migranata uopće osumnjičen da je direktni izvršilac ubistva na Otesu – ovaj u bjekstvu ili onaj koji nije izručen BiH iz Kosova, ili ovaj deportovani iz Srbije? – istakao je.

Kakva edukacija?

Zastupnica Arijana Memić od komesara je tražila da joj odgovori zašto je načelnik Druge Policijske uprave Mirsad Đelilović išao na Sud BiH na ročište za određivanje pritvora u slučaju Hasan Dupovac i drugi.

- Ja sam Upravi policije prošlog mjeseca uputila niz pitanja u vezi s odlaskom načelnika Druge PU Centar Mirsada Đelilovića na ročište o određivanju pritvora u slučaju Hasan Dupovac i drugi, i to u toku radnog vremena, u uniformi i sa službenim automobilom. Zahvaljujem se na trudu i napisanim stranicama, međutim, nigdje nisam pronašla odgovore na pitanja koja sam dostavila, pa ću iskoristiti priliku da neka od njih ponovim jer se tiču rada MUP-a KS – kazala je Memić.

Od komesara je zatražila da konkretno odgovori da li je načelnik Druge PU Đelilović od njega zatražio odobrenje za odlazak na ročište uz napuštanje svog staničnog područja?

- Iz vašeg ureda je odgovoreno kako odlazak na ročište može biti u obrazovne svrhe, stoga moje pitanje glasi da li rukovodioci u policiji protiv kojih je podnesena krivična prijava u vezi s krivičnim djelom ubistvo i pomoć učinitelju nakon izvršenja mogu biti prisutni na ročištu i to predstaviti kao edukaciju? O kojoj vrsti edukacije je riječ, s obzirom na to da je spomenuti načelnik direktno involviran u taj predmet i da li ste vi kao komesar za to dali saglasnost? Postoji li plan edukacije policijskih službenika za prisustvo na ročištima Državnog suda i da li je Mirsad Đelilović sačinio izvještaj sa te edikacije? Da li se isto može u kontekstu odgovora Đelilovića, citiram: "Odlazak na ročište predstavlja odgovor na zlonamjerne i besramne pokušaje diskreditacije, pritiska i ušutkivanja svih onih koji ne misle kao Muriz i Arijana Memić", smatrati edukacijskom svrhom? – pitala je, između ostalog, Memić.

- Molim vas da mi pomognete da shvatim jer se postavlja pitanje koji je to bio posao ili zadatak koji je spomenuti službenik obavljao prisustvom ročištu - kazala je.

Zastupnike je, između ostalog, zanimalo i kada ćemo konačno dobiti odgovor ko je ubio Dženana Memića i dvojicu policajaca na Alipašinom Polju, kako to da je smanjen broj krivičnih djela, a povećan broj počinilaca, da li se prate informacije da li je došlo do povećanja ili smanjenja nasilja u porodici i seksualnog nasilja, itd.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.