Predstavnici četiri spomenute stranke tokom vikenda vodile su intenzivne pregovore i sastav nove vlade gotovo je potpuno usaglašan. Kako saznajemo, među partnerima je bilo i trzavica, pa je na kraju umjesto PDA, poziciju ministra finansija dobio SDP. Također, SBB je odustao od pozicije ministra pravosuđa, da bi ona pripala Našoj stranci, kojoj je to više kadrovski odgovaralo.

Naša stranka imala je primjedbe na neka kadrove PDA, pa je tako iz kombinacije za minstra unutrašnjih poslova ispao bivši ministar Husein Topčagić iz Gradačca. Ipak, kako saznajemo u Vladu TK ući će i neka dobro poznata imena iz politike, a o nekoj vladi eksperata, o kojoj se pričalo u startu, ne može biti ni riječi, što je jasno kada samo pogledamo njen sastav.

Premijer će biti Kadrija Hodžić, koga je predložio SDP. Kako nezvanično saznajemo, Elvis Baraković trebao bi biti ministar obrazovanja i nauke, Vahidin Smajlović ministar poljoprivrede, Hamza Bešić ministar trgovine, turizma i saobraćaja, a Vedran Lakić ministar finansija. To su svi kadrovi SDP-a u novoj Vladi TK.

PDA je predložila da ministar zdravstva u Vladi TK bude Božo Jurić iz HDZ-a, a kako saznajemo iz PDA su Midhat Dobrnić, budući ministar unutrašnjih poslova, Fedahija Ahmetović ministar za boračka pitanja te Esad Džidić ministar za rad, socijalnu politiku i povratak.

Podsjećamo, HDZBiH nema zastupnika u Skupštini TK, a Božo Jurić je na posljednjim izborima bio na listi HDZ-a za Gradsko vijeće Tuzle i osvojio je 233 glasa.

Naša stranka dobila je pozicije u ministarstvu pravosuđa i uprave i prostornog uređenja i zaštite okolice, a kako saznajemo, zauzet će ih Una Harčin i predsjednik KO NS TK Zvjezdan Karadžin.

Bivši SBB-ov ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović u novoj Vladi TK zauzet će, kako saznajemo, poziciju ministra za kulturu, sport i mlade, a ministar privrede bit će Mevludin Hodžić.