- Ukoliko se pokaže istinitim, ovaj potez može predstavljati opasan presedan u učešću Evropske komisije u dosadašnjim pregovorima o izmjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine.

Nepojmljivo je da se ovakve stvari rade od strane onih koji, barem deklarativno, podržavaju cjelovitost i suverenitet Bosne i Hercegovine. Da li ovim dokumentom dio međunarodne zajednice daje prikrivenu podršku secesionističkim namjerama Milorada Dodika i rukovodstva Republike Srpske?

VEZANI TEKST - Otkriven Sattlerov izvještaj: Dodik s Varhelyijem dogovorio sjednicu NSRS-a o prijenosu nadležnosti

 

Evropska komisija što hitnije mora dati objašnjenje o čemu se zaista radi, te ako su dokumenti istiniti, makar i u formi izvještaja, zašto o ovome nije ranije upoznata bosanskohercegovačka javnost?

Bilo kakva intencija međunarodnih izaslanika da se u ovom slučaju prave određeni ustupci Miloradu Dodiku, podrazumijeva i ugrožavanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, koja je suverena i međunarodno priznata država i to je osnova od koje moraju polaziti svi akteri, međunarodni ili domaći.

Stoga nedavna odluka o povlačenju Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine iz pregovora dobija na značaju i još jednom se pokazuje sasvim ispravnom. Evidentno je da se na ispraznim sastancima bez konkretnih rješenja trebalo dodatno kupiti vrijeme za Milorada Dodika i ostvarivanje njegovih secesionističkih težnji - saopćeno je iz SDP-a.