VEZANI TEKST - Udvostručen broj hospitaliziranih u TK, nezadovoljni ugostitelji najavili proteste 

- Kako ministar Jurić navodi, radi se o mjerama prevencije, odnosno sprečavanja ozbiljnijih posljedica, s obzirom na stanje u Sarajevskom kantonu. Pitamo ministra Jurića, a i "ekspertnu Vladu" na koji način je ovo sprečavanje ozbiljnijih posljedica, ako u obzir uzmemo činjenicu da su ugostiteljski objekti tokom dana puni? Da li to ministar Jurić ima saznanja da COVID-19 djeluje samo iza 20 sati? - naveli su iz Kluba SDBiH.

Zahtijevaju da se pomenuta naredba poništi.

- U protivnom, tražimo da se iz budžeta i 20 miliona KM koje je prethodna Vlada ostavila izdvoji novac ugostiteljima za nadoknadu prouzrokovane štete. Tako "ekspertna Vlada" realnom sektoru od kojeg i sama živi zabranjuje rad, dok sa druge strane ekspresno postavlja svoje kadrove na izvršne funkcije kako bi stranačkim zapošljavanjima budžet dodatno opteretili - zaključuju iz Kluba SDBiH u Skupštini TK.

Kantonalni odbor Demokratske fronte TK traži hitno suspendovanje "nelogičnih, neprimjerenih te pogubno donesenih mjera zabrane rada ugostiteljskih objekata iza 20 sati od HDZ-ovog ministra zdravstva Bože Jurića i njegovih koalicionih partnera u vlasti Tuzlanskog kantona, PDA, SDP-a, NS i SBB-a".

Smatraju da navedena odluka mora biti poništena kako ne bi imala dalekosežne egzistencijalne posljedice po ugostiteljske radnike i njihove porodice.

- Ukoliko Vlada TK ne poništi ovu nerazumnu odluku, koja nema stručno utemeljenje niti utjecaj na prevenciju širenja pandemije COVID-19, Klub Demokratske fronte u Skupštini TK zahtijeva adekvatne subvencije od Vlade TK te hitnu finansijsku kompezaciju ugostiteljskim radnicima - navode iz DF-a TK.

Naime, kako dodaju, ovakve mjere su bile i opravdane početkom pandemije, kada nismo imali nikakva saznanja o virusu COVID-19, kada naše zdravstvene ustanove nisu bile u dovoljnoj mjeri spremne i opremljene.

- Međutim, godinu dana poslije, zaista nema smisla "sprovoditi strogoću" nad malim privrednicima, koji su najviše i pogođeni ovim mjerama a koji značajno doprinose ekonomiji i stabilnosti budžeta TK. Stoga, pozivamo Krizni štab TK, na čelu sa nadležnim ministrom, te Vladu TK i vladajuće političke stranke da još jednom razmotre predložene mjere i posljedice po ugostiteljske radnike i ekonomiju Tuzlanskog kantona - zaključuju iz DF-a TK.