VEZANI TEKST - Pucano ispred Atik džamije, vrijeđali vjernike nakon sabah-namaza

- Od policijskih i pravosudnih institucija zahtjevamo hitnu reakciju i strogo kažnjavanje počinilaca. Posebno je zabrinjavajuće da su akteri incidenta osobe koje su slaveći svoj vjerski praznik vrijeđale i prijetile vjernicima druge vjere, što daje dodatnu težinu cijelom događaju.

Tražimo od bijeljinskih vlasti i relevantnih političkih i vjerskih aktera da učine sve kako bi se Bošnjaci u Janji i drugim povratničkim mjestima osjećali sigurno, te smirile tenzije koje ovakvi događaji izazivaju - navodi se u saopćenju SDA. 

Ispred Atik džamije u Janji jutros je, prilikom izlaska vjernika iz džamije sa sabah-namaza, zabilježena pucnjava iz vatrenog oružja, kada je naišla kolona automobila.

- Naišla je kolona vozila s bh. tablicama i srbijanskim zastavama. Prevozili su badnjak. Vrijeđali su vjernike. Pucali su iz dva pištolja, ispaljeno je najmanje pet hitaca. Jedan naš džematlija ih je pratio i uspio snimiti kolonu i tablice. Sve je predato policiji - rekao je za Faktor Omer ef. Camić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja i imam Atik džamije.