Posjetio je stambeno naselje "Pet jezera", koje je prvobitno izgrađeno da bude privremeni alternativni smještaj. Kako je saopćeno iz OHR-a, na sastanku sa stanarima ovog naselja, visoki predstavnik se raspitivao o uvjetima života i izazovima sa kojima se suočavaju. Sastanku je također prisustvovao gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Schmidt je izrazio nadu da će nadležni organi vlasti brzo riješiti sva pravna pitanja kako bi stanari mogli regulirati svoja vlasnička prava u skladu sa odgovarajućim pravnim okvirom.

- Potrebe građana moraju imati prioritet u odnosu na sve drugo, kako bi se pronašlo pravno utemeljeno rješenje - rekao je Schmidt, dodavši da će nastaviti pratiti dešavanja u vezi s ovim pitanjem.

Na sastanku s glavnim imamom i predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice u Bijeljini Samirom Camićem i Emirom Muslijem, visoki predstavnik je upoznat sa položajem bošnjačke zajednice u Bijeljini, njihovim ključnim pitanjima i problemima, te odnosima sa lokalnim organima vlasti. Visoki predstavnik Schmidt je istakao važnu ulogu koju imaju vjerske zajednice u promoviranju mirnog suživota, saradnje i prosperiteta u Bosni i Hercegovini.

- Tokom posjete, visoki predstavnik se sastao i sa Draganom Jokovićem i Radmilom Tubić, predstavnicima nevladine organizacije Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja "Otaharin". Informirali su visokog predstavnika sa aktivnostima koje provodi ova nevladina organizacija na rješavanju ključnih pitanja koji su u osnovi problema niske stope inkluzije romske zajednice, a to su siromaštvo, rješavanje stambenog pitanja i predrasude - navedeno je u saopćenju.

Istaknuto je da je tokom ovih sastanaka Schmidt naglasio potrebu za provođenjem svih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma, a posebno onih koji se odnose na uklanjanje diskriminacije te pravo na povratak koje je zagarantirano Aneksom VII.

- To će zahtijevati sveobuhvatan angažman svih segmenata društva – organa vlasti, nevladinih organizacija, medija i vjerskih zajednica. Krajnji rezultat će biti napredna i prosperitetna Bosna i Hercegovina za sve koji u njoj žive - kazao je Schmidt.