open-navfaktor-logo
search
Medijski rat
SBiH tvrdi da Pokret za državu više ne postoji, Ramić poručio da je sporazum prekršen još u kampanji
Stranka za Bosnu i Hercegovinu objavila je danas saopćenje u kojem su kazali kako "Pokret za državu" više ne postoji te da za to odgovornost snose potpredsjednici Edin Ramić (SDA) i Vojin Mijatović (SDP) koji su vodili procese.
02.12.2022. u 21:13
get url
text

- Rezultat svega što se izdešavalo, a na šta smo kao stranka upozoravali prilikom formiranja listi ispred Pokreta za državu je činjenica da su povratnici Bošnjaci izgubili jedini mehanizam uticaja na odluke Skupštine RS putem Vijeća naroda, a zbog činjenice da su u Skupštinu RS od pet izabranih ispred koalicije svega tri Bošnjaka, a kao posljedica toga došao je i gubitak dvotrećinske većine u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda - naveli su oni u saopćenju te dodali:

- Osim toga, prilikom rasporeda mjesta u Vijeću naroda prekršen je sporazum stranaka kojim je bio definisan način raspodjele delegata prema kojem je Stranci za Bosnu i Hercegovinu pripadalo jedno od mjesta u Vijeću naroda RS. Naša članica i potpredsjednica stranke koja živi i radi u Srebrenici, Begija Smajić, eliminisana je kako iz Skupštine načinom sastavljanja liste, tako i iz Vijeća naroda činjenicom da su izabrani zastupnici kršeći potpisani sporazum uhljebili svoje članove rodbine i stranačke kolege koji decenijama žive u Sarajevu poput Adila Osmanovića ili Dževada Mahmutovića.

Na njihovo saopćenje putem svog Facebook profila odgovorio je Edin Ramić te rekao kako je sporazum prekršen još u samoj kampanji "jer većina stranaka nije podržavala jednako zajedničkog kandidata za potpredsjednika RS kao ni liste pokreta za NSRS i PSBiH".

- Svi su imali neke svoje afinitete. Dok sam bio u prilici da kontrolisem proces nije bilo prigovora da je u bilo kojem dijelu prekršen Sporazum. A moja uloga je završena predajom lista u CIK, kao i ovlaštenja za biračke odbore. I to svi relevantni znaju, samo imaju potrebu da speru vlastitu odgovornost. Kad svi ohlade glavu nadam se da će shvatit da zajednički nastup probosanskih stranaka u entitetu RS nema alternativu - poručio je Ramić te podijelio slike sporazuma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.