Čović je izrazio zabrinutost zbog pada vojne bespilotne letjelice u Zagrebu te da se nada kako će se istragom utvrditi sve okolnosti ovog ozbiljnog incidenta, koji je mogao imati i tragične posljedice, saopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

VEZANI TEKST - Ponovo o Izbornom zakonu BiH: Plenković i kod Blinkena lobira za Čovićev HDZ

Na sastanku se razgovaralo i o situaciji u Ukrajini, gdje su Čović i Plenković osudili rusku agresiju i invaziju na Ukrajinu, te iskazali žaljenje zbog činjenice da svakim danom raste broj stradalih i izbjeglih Ukrajinaca.

Čović je najavio predstojeću radnu posjetu Briselu i razgovore s visokim dužnosnicima Evropske unije o procesu pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH. Naglasio je važnost obraćanja pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta te posjetu Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella BiH sredinom sedmice, s kojim je tokom vikenda razgovarao i Plenković.

Također je kazao kako su "Bosni i Hercegovini potrebne izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne izmjene, ne samo kako bi se stekli formalno-pravni uvjeti za održavanje Općih izbora, već i za relaksiranje odnosa između konstitutivnih naroda i postizanje novog zamaha na putu BiH prema Evropskoj uniji".

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je "važnost nastavka pregovaračkog procesa i postizanja hitnog dogovora između lidera hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona, kako bi se ostvarila ravnopravnost i legitimna zastupljenost triju konstitutivnih naroda u BiH".

Kazao je da je "neodrživa praksa da Hrvati ne izabiru svoje legitimne predstavnike u Domove naroda i Predsjedništvo BiH". Dodao je da s predstavnicima EU-a i međunarodne zajednice nastavlja razgovore o položaju hrvatskog naroda te situaciji u BiH. Poručio je da je Hrvatska najsnažniji zagovornik napretka BiH na njenom putu prema članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.