On je danas u Istočnom Sarajevu kazao da SDS smatra da je politika SNSD-a i Milorada Dodika najveća opasnost po mir i stabilnost i opasnost za Republiku Srpsku i njenu dejtonsku poziciju.

Šarović je istakao da se SDS u svom programu zalaže za izvorni Dejtonski sporazum i da se sve nadležnosti, koje su na bilo koji način prenesene na nivo BiH, trebaju u odgovarajućoj proceduri vratiti pod okrilje Republike Srpske.

- Ali sa druge strane mi mislimo da se to treba desiti na način na koji su te nadležnosti i prenesene, a znamo da je najveći dio tih nadležnosti preneseno glasanjem i u Narodnoj skupštini RS i Parlamentu BiH, prije svega glasovima SNSD-a i vladajuće garniture - podsjetio je Šarović.

On je ponovio da SDS jeste za izvorni Dejton, ali je napomenuo da sve inicijative moraju biti sprovedene na miran način, bez bilo kakvih pokušaja destabilizacije i dovođenja u pitanje mira i stabilnosti društva.

- To će biti naš jasan stav prema svima onima koji sa ovakvom inicijativom budu išli na sjednicu NSRS-a ili ovako velika pitanja budu pokušavali riješiti na neki drugi način - kazao je Šarović.

Govoreći o vanrednim izborima za gradonačelnika Prijedora, Šarović kaže da je stav Glavnog odbora SDS-a da opozicione stranke trebaju imati zajedničkog kandidata.

- U tom smislu kao vodeća opoziciona stranka daćemo svoj doprinos i inicirat ćemo narednih dana sastanak sa predsjednicima opozicionih stanaka kako bi pokrenuli prve aktivnosti koje se odnose na pripremu za izbore u Prijedoru - naveo je Šarović.

VEZANI TEKST - Dodik: Nećemo se povući pred prijetnjama, vjerujemo da muslimani mogu nešto paravojno da učine

Predložit ćemo, dodaje on, da se postigne dogovor o samom nastupu, o politikama i programu koji se odnose na potrebe Prijedora u budućnosti.

- Smatram da je u ovom trenutku opozicija jača od pozicije koja je u krizi i da ćemo to pokazati na vanrednim izborima u Prijedoru - poručio je Šarović.

Govoreći o protestima koji su održani u Banjoj Luci i zahtjevima koji su tada izneseni, predsjednik SDS-a kaže da je potpuno jasno da vlast nije učinila nijedan kredibilan potez u susret opravdanim zahtjevima građana.

- U tom smislu opozicija će dati jasan odgovor. Nećemo odustati od svojih zahtjeva. Naprotiv mislimo da će ih biti još, ne samo kada su u pitanju medijske slobode, nego i kada su u pitanju zahtjevi koji se odnose na procesuiranje odgovornih za velike korupcionaške afere i očigledne blokade koje republička vlast pravi prema lokalnim zajednicama u kojima su ljudi iz opozicionih stranaka na vlasti - rekao je Šarović, saopćeno je iz SDS-a.