Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine o usvajanju Programa reformi BiH ocijenio kao aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP), bez obzira na naziv dokumenta.

- Prije desetak dana je o tome sasvim jasno govorio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kada je rekao da onog trenutka kada se dokument, bilo kog naziva, pošalje u Brisel i ako bude prihvaćen, on u suštini znači aktivaciju MAP-a i time je ključno trasiran put BiH ka ovom vojnom savezu – kazao je Šarović.

Naglasio je da, prema njegovim informacijama iz Predsjedništva BiH, u Programu reformi BiH se ne spominje vojna neutralnost na bilo koji način.

- On onemogućava odlučivanje o članstvu u NATO-u nižih nivoa vlasti, ni entiteta niti drugih nivoa. Nije moguće sprovesti referendum na nivou entiteta po ovom dokumentu, a jedina dva tijela koja mogu da odlučuju i potvrde poziv NATO-a za članstvo BiH u ovom vojnom savezu je Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH – pojasnio je Šarović.

Ovu odluku Milorada Dodika je ocijenio kao poraz politike vojne neutralnosti, koju je on sve vrijeme, kako je kazao, forsirao i zastupao.

- Time je na potpuno jasan način obesmišljena Rezolucija Narodne skupštine RS-a koju su forsirali oni koji su pristali na ovaj dokument – izjavio je predsjednik SDS-a.

Kazao je da im nije omogućen uvid u Program reformi BiH, te da je taj dokument u sefu i nijedan član Predsjedništva BiH ga ne može obznaniti do onog trenutka dok ga NATO ne potvrdi, što Šarović očekuje da bi se moglo dogoditi u narednim danima.

Nije mogao potvrditi spekulacije da bi prihvatanje Programa reformi moglo značiti i "skidanje" Milorada Dodika sa "crne liste" SAD-a, ali je potvrdio da je ovo pitanje, kako je kazao, ključna vododjelnica politika SDS-a i SNSD-a.

- SNSD je definitivno ovaj trenutak učinio najvažnijim događajem u 2019. godini, a možda je ovo i najvažniji događaj unazad sedam ili osam godina. Možda je ovo trenutak koji označava i kraj perioda kada su u osnovi retrogradne i razbojničke politike od svojih lidera lažno pravile najveće patriote i nacionalne heroje i mislim da je to nešto što nosim zaista vezano za ovaj događaj, koji neće biti događaj za jedan dan i za jednu sedmicu. Vjerovatno će ovo pitanje biti temelj osnova za sučeljavanje naših politika u narednim mjesecima – ocijenio je Šarović.