open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDS-a
Šarović: Nemamo problem sa ukidanjem nacionalnog prefiksa, ni sa asimetričnim rješenjima
Predstavnici opozicionih stranaka iz entiteta Republika Srpska okončali su sastanak sa Matthewom Palmerom, specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu u BiH, i Angelinom Eichhorst, direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove.
29.10.2021. u 18:29
get url
text

- Izmjena izbornog zakonodavstva je veoma važna za evropski put Bosne i Hercegovine (BiH) i jedan je od 14 prioriteta koje smo preuzeli. Vlast, iako se deklarativno za to zalaže, čini sve da se to ne desi - rekao je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) ispred sjedišta Delegacije EU u BiH.

Stav SDS-a po pitanju izbora članove Predsjedništva, prema riječima Šarovića, takav je da nije problem izostaviti nacionalne prefikse.

- Nemamo problem da se ide u izmjene u manjem paketu, ako se ne može sve dogovoriti. To SNSD, čini nam se, ne podržava. Našim sagovornicima (iz SAD-a i EU op.a.) sam rekao da će se načekati dok ne dođu do rješenja, da ne znaju s kim imaju posla i da ih oni gledaju u oči i lažu. Oni govore o evropskom putu i reformama, ali ne žele promjene, jer im ova situacija savršeno odgovara - rekao je Šarović.

Kada je u pitanju Dom naroda BiH, Šarović je rekao da o tome nije bilo govora na sastanku.

- Za nas nije problem asimetričan pristup, to već imamo kada su u pitanju predsjednici Federacije BiH i RS-a. To možda nije najsretnije rješenje, ali bi na taj način riješili presudu Sejdić-Finci - rekao je Šarović.

Predsjednik Socijalističke partije Srpske (SPS) Goran Selak rekao je da nije optimista kada su u pitanju pregovori.

- Sretni smo jer je Palmer rekao da želi jaku, stabilnu i perspektivnu ne samo BiH, nego svakako i RS - zaključio je Selak.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.