Nedjelja, 26.06.2022.

Sarajevske ulice jutros obavijene maglom, zrak i dalje jako zagađen

Prema mjerenjima na AirVisualu u nedjelju ujutro u Sarajevu je kvalitet zraka izuzetno loš i glavni grad Bosne i Hercegovine je jedan od najzagađenijih u svijetu

Vlada Kantona Sarajevo jučer je na vanrednoj sjednici proglasila epizodu "upozorenje" za sve zone na području Kantona Sarajevo, jer su ispunjeni svi uvjeti predviđeni Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka. Jutros u Sarajevu na snazi je i dalje "upozorenje". 

-Rezultati mjerenja zagađujućih materija u zraku na području kantona za prethodni dan na svim stanicama pokazujuju prekoračenja vrijednosti za PM10 koje iznose 150 µg/m3. Trend pogoršanja kvaliteta zraka je nastavljen, tako da su prosječne dnevne vrijednosti za prethodni dan iznosile na Vijećnici 208 µg/m3, Otoci 192 µg/m3 i Ilijašu 174 µg/m3 - saopćeno je jučer.

Upozoreno je da u narednih 48 sati, sada već 24 sata, očekuje se stabilno vrijeme, bez padavina, sa slabim vjetrom, uz pojavu temperaturne inverzije, čime su ispunjeni svi uvjeti za proglašenje navedene epizode.

Prema mjerenjima na AirVisualu u nedjelju ujutro u Sarajevu je kvalitet zraka izuzetno loš i glavni grad Bosne i Hercegovine je jedan od najzagađenijih u svijetu. Jutros je na sedmom mjestu po zagađenosti zraka, a kada su u pitanju glavni gradovi svih država. 

Najgori rezultati jutros su zabilježeni na mjernim mjestima u centru grada, kao što su kod Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i na Skenderiji. Loše parametre pokazali su mjerači kod Vijećnice i na Otoci dok je situacija mnogo bolja na padinskim dijelovima grada. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh