Danas oko 13 sati u ulici Zagrebačka, područje općine Novo Sarajevo, došlo je do narušavanja javnog reda i mira.

Osoba inicijala N. A. iz Sarajeva narušila javni red i mir jer je bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala i vrijeđala ovlaštene službene osobe ometajući ih pri vršenju dužnosti i na taj način počinila prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo, kaže se u saopćenju.

Nakon što je u više navrata policija upozorila da prestane sa narušavanjem javnog reda i mira Ahmetašević je odbila da postupi po zakonito izdatom naređenju policije, te je time nastavila sa vršenjem prekršaja, nakon čega je, u skladu sa Zakonom o prekršajima, lišena slobode.

O svemu je upoznat i dežurni sudija Prekršajnog odjeljenja Općinskog suda u Sarajevu, uz čiju saglasnost je, nakon prethodno izvršene trijaže u JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, Ahmetašević smještena u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode Uprave policije MUP-a KS, dodaju u saopćenju.

U zakonom propisanom roku protiv Nidžare Ahmetašević će biti pokrenut prekršajni postupak zbog činjenja prekršaja propisanih Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

Obzirom da su se u javnom prostoru pojavile informacije, navode iz Uprave policije KS, kako lišenje slobode ove osobe ima veze sa njenim građanskim aktivizmom, ovom prilikom ističemo da u potpunosti i s gnušanjem odbacujemo takve navode i insinuacije, uz napomenu da se radi o lišenju slobode zasnovanom na Zakonu o prekršajima i ovlastima policijskih službenika propisanim Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo.

Uprava policije MUP-a KS i policijski službenici neće tolerisati protivpravno ponašanje bilo kojeg pojedinca, bez obzira o kome se radi.