- Kontrolisanim poslodavcima bit će zapisnički naloženo da najkasnije do kraja februara 2022. godine, inspektorima dostave januarske platne liste na kojima će radnicima biti evidentirano i priznato pravo na povećanu plaću za rad u nedjelju i ponedjeljak (02. i 03.januar), dok će nepostupanje u skladu sa navedenom zapisničkom mjerom za posljedicu imati novčane sankcije predviđene Zakonom o radu. One iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravna lica, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorna lica u pravnim licima, koliko iznosi kazna i za poslodavce fizička lica – navela je Vildana Brdarić, glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

U fokusu inspekcije rada su, kako su istakli, nadzori nad trgovinama, tržnim centrima, trgovačkim lancima i ugostiteljima, uz napomenu da se kršenje navedenih zakonskih odredaba može i naknadno prijaviti ovom organu, o čemu će po svakoj prijavi biti izvršen inspekcijski nadzor, a podnositelj iste obaviješten o utvrđenom činjeničnom stanju.

- Podsjećamo da Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, već se Odlukom Vlade FBiH dani praznika proglašavaju neradnima, dok za kršenje odluka nisu propisane novčane sankcije.

Upravo takva zakonska odredba ne daje mogućnost inspektorima rada da zabrane rad poslodavcima koji rade na dane praznika, već isključivo da kontrolišu primjenu člana 76. Zakona o radu, koja obavezuje poslodavce na uvećanje plate za rad na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi – pojasnila je Brdarić.