open-navfaktor-logo
search
Otvorene brojne radnje
Sarajevo "živnulo" nakon ublažavanja restriktivnih mjera
Glavni grad Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je djelovao nešto življe nego prethodnih dana dok su na snazi bile rigorozne restriktivne mjere uvedene s ciljem sprečavanja širenja novog koronavirusa
04.05.2020. u 11:33
get url
text


Odlukom Federalnog štaba civilne zaštite od 29. aprila ublažene su pojedine mjere, pa su tako mnoge prodavnice, među kojima i frizerski saloni, koji duže od mjesec nisu mogli raditi, ponovo otvorili svoja vrata. Naravno, kako bi ponovo radili svi moraju poštovati mjere lične zaštite, socijalno distanciranja od dva metra, kao i ostale higijensko-epidemiološke mjere.

Na preporuku Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, FŠCZ je 29. marta naredio obustavu rada svih djelatnosti u tržnim centrima na području Federacije BiH, izuzimajući trgovine prehrambenih i  higijenskih proizvoda, apoteke i veledrogerije.

{$galerijaFotografija}

Također, dozvoljava se rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, i izvan tržnih centara. Sve trgovine kojima se dozvoljava rad obavezne su osigurati ličnu zaštitnu opremu (maske i rukavice), te, ako je to moguće, potrebnu socijalnu distancu od najmanje dva metra između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Novom dopunjenom naredbom sa rokom primjene do 15. maja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, osim ponedjeljkom, srijedom i petkom, odnosno utorkom, četvrtkom i subotom u određenim vremenskim terminima, dozvoljeno je svakodnevno kretanje u automobilu.

Iz FŠCZ-a su kazali i da je za 25 naredbi sa rokom primjene do 30. aprila novim naredbama rok je produžen do 15. maja ove godine. Tako se i dalje primjenjuju naredbe koje se, između ostalih, tiču zabrane javnog okupljanja, rada kina, muzeja, pozorišta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa, fitnes centara, svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i tržnih centara. Također, i dalje je zabranjeno okupljanje na javnim igralištima, igraonicama, parkovima i ostalim javnim površinama. Produžen je rok primjene i naredbe kojom je obustavljen javni linijski i vanlinijski prijevoz osoba u drumskom i željezničkom prijevozu, osim registrovanog taksi prijevoza putnika.

Vrijedi spomenuti da su ulicama Sarajeva danas nakon više od mjesec prošli i tramvaji, ali bez putnika. Naime, riječ je testnoj vožnji kako bi se provjerila funkcionalnost vozila i infrastrukture. No, i to je nagovještaj da bi se u narednom periodu mogao dozvoliti rad javnog prijevoza.

20200504_2_42235860_54511455.jpg
1 od 20
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.