open-navfaktor-logo
search
Igra se od 1957. godine
Sarajevo je nekada bilo centar šahovskog svijeta, zašto je ova tradicija prekinuta?
Gari Kasparov, Aleksander Morozevič, Sergei Movsesian, Nigel Short, Veselin Topalov, Michael Adams, Alexei Shirov, Magnus Carlsen, Viktor Korchnoi, Kiril Georgiev, Ivan Sokolov, Predrag Nikolić, Timur Radjabov, Boris Spassky...
08.08.2021. u 21:21
get url
text

Ovo su samo neka od svjetski poznatih šahovskih imena, koja su prodefilovala kroz Sarajevo i nastupila na šahovskom turniru u organizaciji ŠK Bosna.

Možda je lakše napisati da od šahovske svjetske elite samo šest vrhunskih igrača nije nastupilo u Sarajevu, a to su Mihail Botvinnik, Vasily Smyslov, Robert Fischer, Anatolij Karpov, Vladimir Kramnik i Viswanathan Anand.

Šest svjetskih prvaka

To samo pokazuje kakvu je reputaciju imao ovaj turnir, koji uz onaj u nizozemskom Wijk aan Zeeu ima najdužu tradiciju u svijetu. Igra se od 1957. godine, a u Sarajevu je kroz godine nastupalo šest svjetskih prvaka. To su: Mikhail Tal, Tigran Petrosian, Boris Spassky, Gari Kasparov, Veselin Topalov i Magnus Carlsen.

Najviše titula (tri) osvojio je Korchnoi, a dvije ima, za mnoge najbolji šahista svih vremena, Gari Kasparov. U Sarajevu su slavili i Carlsen, Viktor Bologan, Sokolov, Nikolić...

Uz Sarajevo Film Festival, Sarajevsku zimu i teatarski festival MESS, šahovski turnir se svrstavao u najgrandiozniji kulturni, sportski i turistički događaj u našem glavnom gradu i zemlji.

A šta se danas dešava sa turnirom? Prije dvije godine je odigran sa nagradnim fondom od 30.000 KM, a ove godine bi, ako epidemiološke mjere dozvole, trebao biti odigran u oktobru.

- Ukratko, najveći problem predstavljaju finansije. Kanton Sarajevo, Federacija BiH i država skoro nikako ne pomažu u organizaciji i zato smo gdje smo sada - kazao je za Faktor Mirza Miralem, međunarodni šahovski arbitar koji je sudio, ali je bio i direktor Bosninog tunira:

- Nekada je nagradni fond bio dosta veći od ovih 30.000 KM prije dvije godine. Sjećam se da je prije deset godina na Open turniru nagradni fond iznosio oko 100.000 eura.

Miralem je otkrio kako se jedno vrijeme veliki novac izdvajao i za honorare svjetskim šahovskim zvijezdama.

- Ekstra honorari su nekada bili veći i od nagradnog fonda. Znalo se izdvojiti i do 100.000 dolara (u to vrijeme američki dolar je znatno bolje kotirao nego danas). Recimo, Kasparovu je jedne godine isplaćeno 40.000 dolara - otkrio je Miralem.

Ističe kako je teško očekivati da će u skorije vrijeme doći bolji dani za šah u našoj zemlji.

- Sumnjam. Problem je u politici, ali i ljudima koji su na odgovornim pozicijama u šahu, koji su postavljeni po nacionalnom ključu, koji ne mogu osigurati novac za kućni budžet, a ne za Savez i koji gledaju samo svoj interes - kaže Miralem.

"Vidi šta je rat uradio od ljudi"

Prisjetio se Miralem i nekih anegdota, kojih je, kako ističe, bilo mnogo.

- Sjećam se jedne iz 2005. godine. Shirov je izgubio partiju zadnjeg kola protiv Sokolova, pitali smo ga treba li mu organizovati prijevoz iz Doma Armije do Hotela Saraj, ali je odbio i rekao da će prošetati.

Kako je vani padala kiša, a on zamišljen šetao Ferhadijom i još razmišljao o partiji, voda je lila niz njega, a dvojica Sarajlija, koji nisu znali da je to Shirov, gledali su ga i međusobno komentarisali: "Vidi šta je rat uradio od ljudi" - prisjetio se Miralem.

Šahovski klub Bosna, organizator ovog turnira, bez mnogo dilema je najtrofejniji sportskih kolektiv u našoj zemlji. Neprikosnoveni su u BiH, a klupske vitrine krase četiri titule prvaka Evrope - 1994, 1999, 2000. i 2002. godine. Bosna je bila važan faktor i u bivšoj Jugoslaviji, gdje je osvojila sedm šampionskih titula (1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1990. i 1991. godine).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.