- Visoki predstavnik treba odmah reagovati i iskoristiti svoje ovlasti, te poništiti Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti i time zaštiti Ustav Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum.

Pojedine odredbe ovog zakona krše ranije odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čime su u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine  i Dejtonskim mirovnim sporazumom, što obavezuje visokog predstavnika da reagira i zaštiti Ustav i Dejtonski mirovni sporazum.

Ovaj zakon, osim što krši Ustav Bosne i Hercegovine, suprotstavlja se ovlastima visokog predstavnika koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma - kazao je Salkić.

Dodao je da "ako objava ovog zakona  prođe bez brze i oštre sankcije bez ikakve sumnje ohrabrit će entitetske vlasti i postat će buduća praksa ponašanja separatistički orijentirane entitetske vlasti bosanskih Srba".

- Zbog toga je veoma važna brza i oštra reakcija visokog predstavnika kao jasna poruka onima koji godinama nekažnjeno rade na rušenju ustavnog poretka i ugrožavanju mira u Bosni i Hercegovini - kazao je Salkić, saopćio je Ured podpredsjednika RS-a.