- Nastavak neustavnog i nezakonitog obilježavanja 9. januara kao dana bh. entiteta RS iritira, uznemirava, provocira i diskriminira sve žrtve progona, teških zločina i genocida koji su počinjeni pod zastavom 9. januara. Sa ovom praksom treba prestati zbog ovih činjenica i zbog zvaničnih presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da se 9. januar ne može obilježavati kao dan bh. entiteta RS, ali i mišljenja Venecijanske komisije - istakao je Salkić, saopćio je njegov Kabinet.

Jedini i najbolji lijek za trenutno stanje u našoj domovini Bosni i Hercegovini, kako dodaje, jeste eliminacija posljedica genocida. Samo tako, ističe, možemo napraviti jasnu distancu sa idejama zla, progona, zločina i teritorijalnih pretenzija prema Bosni i Hercegovini.

- Dok žive posljedice progona i genocida živjet će i osjećaj kod sljedbenika takve politike da se genocid isplati i da su oni koji su ga počinili heroji, a ne zločinci. Potreba eliminacije posljedica genocida nije više samo potreba preživjelih žrtava, to je nasušna potreba civiliziranog svijeta. Ukoliko ovakvo stanje ostane i potraje ono će da nagrize i uništi civilizacijske vrijednosti u mnogim zemljama u svijetu - naveo je i dodao:

- Nastavak veličanja takvog projekta kroz obilježavanje 9. januara kao dana bh. entiteta RS uprkos postojanju presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine dokaz su takvih tendencija, rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja mira u doglednoj budućnosti od strane sljedbenika takve ideologije.