Obilježavanje i prigodan program su najprije upriličeni u Memorijalnom centru Rakita u Vlasenici, gdje su ukopane bošnjačke civilne žrtve zločina iz 1992. godine. Zatim je upriličena posjeta fudbalskom stadionu u Novoj Kasabi kod Milića gdje je 1995. godine bilo zatočeno oko 1.200 Bošnjaka, nakon čega su i ubijeni.

Program obilježavanja je nastavljen u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu, gdje su ukopane bošnjačke civilne žrtve zločina iz 1992. godine. Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti nedužno ubijenim upriličen je prigodan program i u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje su ukopane žrtve genocida iz jula 1995. godine.

U svom obraćanju prisutnima, potpredsjednik Salkić je istakao da smo danas, "kada obilježavamo trideset godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine, duboko svjesni velikih i dalekosežnih odluka koje su donesene 1992. godine".

- Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u našoj zemlji i izvan nje slave i obilježavaju svi oni koji istinski vole i poštuje svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. To je zakonska obaveza svih nas stanovnika i državljana Bosne i Hercegovine. Negiranje Dana nezavisnosti od strane onih koji i danas zagovaraju separatističke ideje pokazuje da mi moramo biti budni. Tamo gdje smo mi koji volimo Bosnu i Hercegovinu tu i živi Bosna i Hercegovina, što pokazuje i naše današnje okupljanje u Vlasenici, Milićima, Bratuncu i Srebrenici kao i širom ovog dijela naše domovine. Naša ljubav prema našoj domovini pobijediće njihovu mržnju i separatizam. Danas kada obilježavamo trideset godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine duboko smo svjesni velikih i dalekosežnih odluka koje su donesene 1992. godine. Zemlju smo odbranili od agresije, obnovili, djelimično reintegrirali, nastavljamo je izgrađivati do ispunjenja konačnog cilja moderne, demokratske i prosperitetne zemlje jednakih prava i jednakih mogućnosti svih njenih stanovnika - istakao je Salkić.

Konstatovao je da nas na tom putu  čeka još mnogo prepreka od strane onih koji bi voljeli da ova država ne uspije, da bude podijeljena i da prestane postojati.

- Mi danas obilježavajući Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Gacku, Foči, Vlasenici, Bratuncu, Srebrenici, Zvorniku, Kotor Varoši, Janji, Bijeljini, Prijedoru, Bosanskoj Dubici pokazujemo da neprijatelj nije i da neće uspjeti. Za dalje korake naprijed potrebno nam je više samopoštovanja, hrabrosti, mudrosti i odlučnosti u iznošenju novih ideja sa ciljem jačanja države, otklanjanju posljedica genocida i uklanjanju svakog oblika diskriminacije stanovnika Bosne i Hercegovine - poručio je Salkić.