open-navfaktor-logo
search
Veliki odziv
Salkić na maršu mira za Srebrenicu u Minhenu: Zaborav je veliki neprijatelj Bošnjaka
Podsjetio je da u Njemačkoj živi oko 200.000 Bošnjaka te da je među njima veliki broj uspješnih osoba i da je obaveza i odgovornost svih njih prema budućim generacijama, a naročito prema onima koji su ubijeni u genocidu, da u Njemačkoj izgrade muzej posvećen genocidu nad Bošnjacima u BiH
Denis Zeba
07.07.2019. u 19:50
get url
text
Ramiz Salkić u Minhenu
Ramiz Salkić u Minhenu

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je u njemačkom gradu Minhenu učestvovao u tradicionalnom maršu mira za Srebrenicu, kojem se odazvalo nekoliko hiljada građana.

Memorijalni pohod centralnim minhenskim ulicama je organizovao Medžlis Islamske zajednice Bayern, u okviru kojeg djeluje 11 džemata. Prije početka marša, klanjana je dženaza u odsustvu žrtvama genocida koje će biti ukopane 11. jula u Potočarima.

U okviru programa, Salkić se obratio učesnicima, te im poručio da su svojim prisustvom pokazali da su na strani istine i pravde. Istakao je da je podsjećanje na žrtve genocida u "zaštićenoj zoni" UN Srebrenica nad bosanskim muslimanima Bošnjacima obaveza cijelog civiliziranog svijeta, koji nije spriječio zločine i zločin genocida od 1992. god 1995. godine u Bosni i Hercegovini.

{$galerijaFotografija}

- Zato danas pozivamo civilizirani svijet da ne ponavlja grešku, te da odlučno sankcioniše one koji veličaju ratne zločince. Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca je trasiranje puta za ponavljanje genocida i drugih zločina. Želim da podsjetim da danas, nažalost, politički i crkveni predstavnici bosanskih Srba, ali i zvaničnici, članovi akademske zajednice i Crkve iz države Srbije, snažno negiraju genocid i veličaju ratne zločince. Smatram da je to velika opasnost i dugotrajno gledano, velika prijetnja miru i stabilnosti na Balkanu – kazao je Salkić.

Zbog toga su danas, dodao je, neophodni zakoni i rezolucije o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

- Evropa, SAD, ali i cijeli civilizirani svijet, trebaju naći načina da usvoje potrebne rezolucije da se spriječi negiranje genocida. Počinjeni genocid nad Bošnjacima obavezuje Bošnjake u cijelom svijetu da se prisjećaju 11. jula i da se prisjećaju svih zločina od Prijedora do Foče, te da organizuju prigodne memorijalne aktivnosti. To je obaveza nas preživjelih sve dok smo živi. To dobro upamtite i istinu o zločinima nad našim narodom prenosite na mlađe generacije. Zaborav je veliki neprijatelj Bošnjaka. Kada god smo kroz historiju zaboravljali, genocid nam se ponovio. Ne smijemo to više nikada dozvoliti – poručio je Salkić.

Podsjetio je da u Njemačkoj živi oko 200.000 Bošnjaka te da je među njima veliki broj uspješnih osoba i da je obaveza i odgovornost svih njih prema budućim generacijama, a naročito prema onima koji su ubijeni u genocidu, da u Njemačkoj izgrade muzej posvećen genocidu nad Bošnjacima u BiH.

- Za takav projekat vi imate i intelektualni i finansijski kapacitet, samo se trebate organizovati i ujediniti. Neka vas izgradnja jednog takvog muzeja ujedini i učvrsti - poručio je Salkić u svom obraćanju.

Naglasio je da neprijatelji BiH još uvijek nasrću na suverenitet naše domovine, te da će to nastaviti raditi i u budućnosti. Zbog toga je pozvao građane koji žive u Njemačkoj da budu lobisti i da se nastave snažno boriti za svoju domovinu.

Ramiz Salkic Minhen 01.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.