open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Salkić: Kopač je iznio neistine, nije tačno da imamo najvišu cijenu gasa
 Zvornik ima višu cijenu gasa, od Sarajeva a nema transportne troškove, govori Jasmin Salkić
14.01.2020. u 16:42
get url
text

Jasmin Salkić direktor BH Gasa na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj su u fokusu obaveze BiH prema Energetskoj zajednici imao je više zamjerki na izlaganje Janeza Kopača, direktora Sekretarijata Energetske zajednice. Prije svega demantirao je Kopača za cijenu gasa u BiH.

- Kada iznosite podatke pred ovakvim tijelom, morate iznositi potpune istine. Prva iznesena neistina je da mi imamo najskuplji gas. Pa smo ih uputili da odu na tijelo EUROSTAT-a kod Evropske unije i pogledaju da smo sedmi po jeftinoći od 27 zemalja. Tu informaciju je dobio od lokalne politike. Zvornik ima skuplju cijenu gasa, od Sarajeva a nema transportne troškove. Druga stvar, ključna, su zakoni o kojima se govorilo, a što je ispunjenje obaveza prema Energetskoj zajednici – rekao je Salkić novinarima i dodao:

- Energetski paket podrazumijeva da glavne stvari, interkonekciju, tarifiranje, rade države. I to je i u Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj. Kod nas se svelo da mi hvalimo jedan entitetski zakon koji je donio kao dobre stvari ali je uzeo ingerencije države. I onda nam kažete: "Samo to malo, pa ne morate to zamjeriti“. A to malo čini suštinu tog zakona, a on definiše ko radi, ko nas brani interkonekcijama, ko će zaštitititi buduće trgovce. Ta odbrana znači odbranu svih industrija i građana koji budu koristili gas. Onda ćete moći imati jedinstvenu cijenu ulaza i izlaza bilo gdje u BiH i to radi Treći energetski paket – kazao je Salkić.

On se osvrnuo i na razliku između električne energije i gasa u našoj zemlji.

- Mi imamo samo jedan ulaz za gas u BiH, a struja ima ulaz iznutra za prodaju i s vana. Gas može doći samo sa istočne strane koji je ruski i onda se govori, kao bit će neki trgovci koji će dovesti neki drugu gas. Nemoguće je dovesti iz drugog pravca. Upravo BH Gas, Vlada FBiH, upućujemo da napravimo i druge izvore gasa, recimo gas azerbejdžanskog polja. Kopač je zaustavio IAP projekat koji djeluje jadranskim dijelom i treba se spojiti kod Splita, i na koji će da se spoji južna interkonekcija BiH.  Kopač je protiv toga – rekao je Salkić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.