Petak, 29.09.2023.
FOTO: Muhidin Živojević

Salkić: Bosanski Srbi ovdje trebaju rješavati probleme, ne u Beogradu

U Beogradu je održan sastanak između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i delegacije iz bh. entiteta Republike Srpske koju predvode predsjednica entiteta Željka Cvijanović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, a tema sastanka je imenovanje novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Ovakav čin funkcionera iz RS-a prokomentirao je i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, kazavši kako odlazak u Beograd nikada nije donio ništa dobro Bosni i Hercegovini.

- Bosanski Srbi probleme trebaju rješavati unutar Bosne i Hercegovine, u državnim organima i institucijama. Odlazak u Beograd po pamet nikad nije donio ništa dobro Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Srbija ima svoje terete koje nosi, to je jedina zemlja koja je presuđena da nije sprječila genocid i da nije kaznila počinioce. To je zemlja koja je zelena oaza za sve koji su učestvovali u teškim zločinima i genocidu u BiH. Srbija je potpisala Dejtonski mirovni sporazum na način da se obavezala da će prestati provoditi oružani atak na BiH, ali i da će prestati podržavati pobunjene bosanske Srbe prihvatajući Dejtonski sporazum - kazao je Salkić.

Iskazao je bojazan od tihe aneksije koju, smatra on, Srbija vrši kroz obrazovni sistem i javna preduzeća u RS-u.

- Njihova uloga je danas malo drugačija, ona se provodi političkim sredstvima kroz ujedinjavanje obrazovnog procesa i investicija koje trebaju u konačnici javna preduzeća u RS-u pretvoriti u javna preduzeća Srbije, to je neka tiha aneksija. To mora prestati i mi očekujemo da novi visoki predstavnik takvo nešto okonča - istakao je.

Sastanku u Beogradu također prisustvuju i predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović te predstavnici parlamentarnih stranaka iz ovog. bh entiteta kako iz vladajuće koalicije tako i iz opozicije.

Salkić je sa još nekoliko političara iz probosanskih stranaka prisustvovao danas sstanku kod reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh