open-navfaktor-logo
search
"Ruski špijun"
SAD: Inženjer uhapšen zbog pokušaja prodaje povjerljivih odbrambenih podataka Rusiji
Inženjer u kompaniji odbrambene industrije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) uhapšen je nakon što je pokušao odati povjerljive podatke uposleniku Federalnog istražnog ureda (FBI), za kojeg je mislio da je ruski špijun.
17.12.2021. u 10:54
get url
text

John Murray Rowe, koji je 10 godina radio kao inženjer u neimenovanoj odbrambenoj kompaniji, uhapšen je zbog pokušaja prodaje povjerljivih podataka tajnom agentu FBI-a, za kojeg je mislio da je ruski špijun, navodi se u saopćenju američkog Ministarstva pravosuđa.

Iz FBI-a su naveli kako je nakon otpuštanja 63-godišnjeg Johna Murraya Rowea, iz Južne Dakote, zbog kršenja sigurnosti, provedena tajna operacija o mogućnosti unutrašnje prijetnje kompaniji.

Rowe se u hotelu u Južnoj Dakoti sastao sa tajnim agentom FBI-a, koji se pretvarao da je ruski špijun, te mu prenio da je voljan preseliti u Rusiju i prodati informacije ruskoj vladi.

Otkriveno je da je u sklopu istrage Rowe razmijenio više od 300 e-mailova s ​​drugim zaposlenikom FBI-a koji se također predstavljao kao ruski špijun u razdoblju od osam mjeseci, počevši od marta 2020.

Prema sudskim zapisima, Rowe je u jednom e-mail poruci podijelio detalje o američkim ratnim avionima, dok je u drugoj poruci napisao: "Ako ne mogu dobiti posao ovdje, onda ću raditi za drugi tim."

Rowe je izveden pred Federalni sud u Južnoj Dakoti, gdje mu je određen pritvor zbog pokušaja odavanja informacija o nacionalnoj odbrani s ciljem pomaganja stranoj vladi.

Navodi se da će Rowe vjerojatno biti osuđen na doživotni zatvor.

Tužioci su naveli da Rowe već 40 godina radi kao testni inženjer za odbrambene kompanije i da ima sigurnosne dozvole.

Ranije je, u martu 2018, otpušten iz vazduhoplovne kompanije zbog kršenja sigurnosnih pravila.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.