Izuzetak će biti letovi koji dovoze ruske državljane iz inostranstva, navodi se u saopćenju objavljenom u četvrtak na internet stranici Vlade.

Ranije ovog mjeseca, ruske vlasti ograničile su aviosaobraćaj na redovne letove do svjetskih prijestolnica i čarter letove.

Nova mjera dolazi jer broj slučajeva zaraženih koronavirusom u Rusiji ubrzano raste. U srijedu je Vlada potvrdila ukupno 658 slučajeva oboljenja COVID-19, sa 163 novih u odnosu na prethodni dan. To je značajno veći dnevni porast nego prethodnih sedmica, kada je broj slučajeva rastao za nekoliko desetina dnevno.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i američku državu New York.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 21.300 ljudi, a potvrđeno je preko 470.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 175 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins. Do sada se oporavilo više od 110.000 ljudi.