open-navfaktor-logo
search
Briga o sigurnosti
Ruski antivirusni program koristi Predsjedništvo BiH, Oružane snage, SIPA....
Kompanija koja je na crnim listima u mnogim državama svijeta brine se o sigurnosti računara u državnim institucijama Bosne i Hercegovine, uključujući i Predsjedništvo.  
07.04.2023. u 08:02
get url
text

Antivirusni program ruskog proizvođača "Kasperski" (Kaspersky) koristi više od 50 bh. institucija. Među njima su, osim spomenutog Predsjedništva BiH, Vijeće ministara, Oružane snage i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), piše Radio Slobodna Evropa.

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH preko banjalučkog Prointera od ruske kompanije nabavlja sistem za cyber sigurnost

Do kraja 2022. godine od ruskog proizvođača je kupljeno 1.300 licenci Kasperski antivirusa. Tada je kupljeno dodatnih 200, kada je Sekretarijat sklopio ugovor sa banjalučkom firmom Prointer, vrijedan nešto manje od 18 hiljada eura.

Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) je u martu 2022, ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, uvrstila Kasperski na spisak kompanija koja predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost. Također, Njemačka kancelarija za informacionu sigurnost je istog mjeseca objavila da ne preporučuje upotrebu ovog softvera, navodeći moguće rizike po sigurnost uređaja nakon invazije.

Evropski parlament je 2018. tražio da institucije Evropske unije zabrane korištenje proizvoda ruske kompanije na svojim uređajima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.